avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calculul pedepsei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calculul pedepsei

As avea sa va supun speta urmatoare : un infractor a comis mai multe infractiuni (ex. inselaciune, fals in documente sub semnatura privata, uz de fals, instigare la marturie mincinoasa) puteti sa mi spuneti cum se calculeaza pedeapsa lui?
Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 17:04, 28 Octombrie 2010
S-a pronuntat o hotarare judecatoreasca pentru vreuna dintre aceste infractiuni?
Daca nu a fost condamnat definitiv pentru nici una din aceste infractiuni,se vor aplica regulile de la concursul de infractiuni.In caz contrar,regulile de la recidiva...
eu vreau sa fac o plingere penala impotriva unui infractor pentru infractiunile de mai sus deci nu exista o hotarire, as vrea sa stiu de la inceput cum poate sa fie pedepsit, cum se calculeaza pedeapsa lui. Multumesc
Acesta este un caz de pluralitate de infractiuni - expresia care pe plan juridic penal denumeşte situaţia când o persoană a săvârşit mai multe infracţiuni, înainte de a fi fost trasă la răspundere şi sancţionată pentru vreuna din acestea, sau a săvârşit din nou o infracţiune după ce a intervenit o hotărâre de condamnare definitivă.
Fiind dat faptul ca intre aceste infractiuni exista o legatura personală ,,in personam" în sensul că toate infracţiunile au fost săvârşite de aceeaşi persoană, se considera ca in sarcina faptuitorului exista un concurs de infractiuni, situatie in care se stabileste pedeapsa pentru fiecare dintre acestea in parte .Daca se vor aplica doar pedepse cu inchisoarea, se va aplica pedeapsa cea mai grea dintre pedepsele prevazute pentru infractiunile concurente , care se va putea spori pana la maximul ei special , iar si daca acest maxim va fi neindestulator, se mai poate aplica un spor de pana la 5 ani.
La fel, daca se vor aplica doar amenzi se va aplica amenda cea mai mare, sporita si ea cand se impune si se mai poate adauga un plus de pana la jumatate din maximul amenzii.
Inselaiunea in varianta simpla se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani; in varianta agravata - 3 la 15 ani , iar daca infractiunea a produs consecinte deosebit de grave ,inchisoare de la 10 la 20 ani.
Pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata , avem inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda. Aceeasi este pedeapsa si pentru uzul de fals ( in care oricum este absorbita infractiunea de fals in in scrisuri sub semnatura privata. )
Pentru incercarea de a determina marturia mincinoasa-Art. 261 Cod penal, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Aceste infractiuni trebuie insa dovedite pentru ca faptuitorul sa poata fi tras la raspundere. S-ar putea sa fie dovedite toate , doar unele sau niciuna .In functie de aceste aspecte , faptuitorul isi va primi pedeapsa cuvenita, dupa regulile aplicabile individualizarii judiciare a pedepsei si in functie de prevederile legii penala cu privire la concursul de infractiuni , daca , intr-adevar, el exista.
Stimata doamna Legally multumesc mult pentru raspunsul Dvs. foarte complet si tratat cu multa seriozitate, va urmaresc de mai mult timp in raspunsurile date atit mie cit si altora, va recomand la toata lumea, dati niste sfaturi complete. Acum m ati lamurit asupra acestui subiect.

Cu multa stima si va recomanda înca o data la toata lumea pentru sfaturile bune pe care le dati.
Buna ziua!am vazut foarte multe persoane care va recomanda si as dori daca se poate sa ma ajutati si pe mine in problema pe care o am..Am sa incerc sa va descriu problema cat mai bine..am fost citata ca martor intr-un proces,in care inculpatul ne-a sicanat in trafic, el urcandu-se la volanul masinii pe care a condus-o sub influenta alcoolului,ne-a speriat f rau incercand sa ne inlature de pe carosabil.L-am vazut band in club, inanite de a pleca la drum. nu il cunosteam inainte de acesta intamplare insa a stat toata seara p langa masa noastra.In acea noapte am dat declaratii la politie,dupa care am fost citata sa merg la judecatorie in calitate de martor.M-am prezentat abia la a3a citatie pt ca nu am putut ajunge din diverse motive,timp in care prietenilor mei,martori si ei, li s-a facut mila de el si au declarat ca la cateva zile dupa incident l-am vazut toti3 impreuna cu cei cu care se afla in club si ca l-am fi confundat, fara ca ei sa-mi spuna..mi-au spus inainte de a da declaratia la judecatorie. de teama ca ei sa nu pateasca la fel am declarat si eu acest lucru. cineva ne-a indrumat sa mergem mai apoi sa spunem ca revenim la declaratia de la politie..si am ajuns acum sa trebuiasca sa merg in fata judecatorului ca si inculpata pt marturie mincinoasa. Ce se va intampla cu mine? ce pedeapsa mi se va da? imi este foarte teama, e pt prima data cand ma aflu in fata unei situatii de genul acesteia.. va rog mult sa-mi raspunde-ti si sa ma indrumati cumva! multumesc!

Alte discuții în legătură

Pot scapa de inchisoare cu 2 infractiuni? Maxell1 Maxell1 Am primit o pedeapsa de 1 an cu suspendare si 3 ani de incercare! In cazul in care as fi condamnat si pentru fals intelectual si uz de fals sunt sanse sa scap ... (vezi toată discuția)
Cui nu i se poate intampla pertonela pertonela pentru o persoana importanta pt mine care a avut un accident si nu au fost victime ,am recunoscut ca am fost eu la volan persoana in cauza bause ceva,ce mi se ... (vezi toată discuția)
Minimul și maximul pedepsei munliv munliv Bună seara. O întrebare pt sspecialiști, care sunt pedepsele pt inselaciune cu uz de fals cu fapta recunoscuta încă din faza de cercetare, și ce ... (vezi toată discuția)