Da dvs sunteti explicit eu probabil sunt mai grea de cap. În concluzie as beneficia de a 2a indemnizatia de creste chiar daca as naste si la anul asta am inteles. Dar exista vreo conditie sa muncesc sau sa am vreun venit si in perioada dintre incheierea indemnizatiei 1 si nastere? Multumesc frumos pt rabdare si modul in care imi explicati.
Ionut.ion a scris:
Art. 2 din OUG 111/2010
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
(2) Cuantumul indemnizației lunare prevăzute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.
Cele 12 luni la care se face referire in art. de mai sus pot fi si lunile in care ati beneficiat de indemnizatia pentru Concediul crestere copil.
Sa presupunem ca o sa nasteti pana in Oct. 2021
Atunci perioada eligibila, cei doi ani in care trebuie sa fii realizat venituri impozabile ( printre care si indemnizatia pentru creste copil-cei doi ani de concediu...) este Noiembrie 2019-Octombrie 2021.
Din Noiembrie 2019 pana in Oct. 2020 o sa aveti cele 12 luni in care ati avut venituri impozabile pentru a beneficia de o noua indemnizatie pentru bebe 2
Sper ca se intelege ce vreau sa spun, am incercat sa fiu cat mai axplicit...