avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Cum se calculeaza indemnizatia pentru crestere copil in urmatoarea situatie: primul copil implineste varsta de 2 ani la data de 23 dec. 2010 iar cel de al doilea urmeza sa se nasca in iulie 2011. Pe perioada celor doi ani am beneficiat de indemnizatie crestere copil pentru primul nascut in cuantum de 85% din venituri. De asemenea, mai este valabil in cazul celui de al doilea copil concediul de crestere?
Se poate trece din concediu crestere copil 1 in concediu prenatal respectiv postnatal, copil 2? Sau este necesara cel putin o zi de munca?
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2010
nicoletacarutasu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:55, 22 Ianuarie 2010
1. Se poate trece din CIC1 in CIC2 fara a mai fi nevoie sa realizati venituri profesionale supuse impozitului pe venit.

2. In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.
Multumesc!
Va rog sa ma lamuriti asupra punctului 1 "Se poate trece din CIC1 in CIC2 fara a mai fi nevoie sa realizati venituri profesionale supuse impozitului pe venit" - se refera la situati in care cel de al doilea copil se naste in timpul cresterii primului?
nicoletacarutasu a scris:

Multumesc!
Va rog sa ma lamuriti asupra punctului 1 "Se poate trece din CIC1 in CIC2 fara a mai fi nevoie sa realizati venituri profesionale supuse impozitului pe venit" - se refera la situati in care cel de al doilea copil se naste in timpul cresterii primului?

Da, se poate. Iata ce spune Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 8. -
(1) In cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori i se incredinteaza spre adoptie, i se incuviinteaza adoptia, i se dau in plasament unul sau mai multi copii ori este numita tutore, concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta, se prelungeste corespunzator pana la incheierea duratei de acordare pentru cel din urma copil, conform legii, a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda o singura indemnizatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil vflorynna vflorynna am si eu cateva nelamuriri cu privire la cic. ce se intampla daca depasim cic1? eu am intrat in cic1 pe data de 14.02.2009 deci se incheie pe 14.02.2011 iar al ... (vezi toată discuția)
Cuantum indemnizatie cic2 & obligativitatea postnatalului user11 user11 Buna ziua, O sa nasc al doilea copil inainte ca primul sa implineasca 2 ani (primul va avea 1 an si 10 luni). Imi puteti spune daca indemnizatia va ... (vezi toată discuția)
Continuare concediu crestere copil m2oni m2oni In ce conditii se prelungeste concediul de crestere copil si automat si indemnizatia.? Primul copil este nascut in luna ianuarie 2010. Cand ar trebui sa se ... (vezi toată discuția)