avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cuantum indemnizatie CIC2 & obligativitatea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cuantum indemnizatie CIC2 & obligativitatea postnatalului

Buna ziua,

O sa nasc al doilea copil inainte ca primul sa implineasca 2 ani (primul va avea 1 an si 10 luni).
Imi puteti spune daca indemnizatia va continua in acelasi cuantum ca in CIC1 si pentru al doilea copil, asa cum era inainte de a se face reducerile acestea de austeritate?
Al doilea copil se va naste in decembrei 2010, deci inainte de incheierea perioadei de reduceri pentru austeritate.
Va trebui recalculata indemnizatia?

A doua intrebare este daca este obligatoriu sa imi iau concediu postnatal, tinand cont de faptul ca voi trece dintr-un concediu de ingrijire in altul, fara a obtine alte venituri in acest timp.
Cel mai recent răspuns: user11 , utilizator 20:42, 26 Iulie 2010
user11 a scris:

Buna ziua,

A doua intrebare este daca este obligatoriu sa imi iau concediu postnatal, tinand cont de faptul ca voi trece dintr-un concediu de ingrijire in altul, fara a obtine alte venituri in acest timp.

Pe perioada in care va aflati in cic relatiile dumneavoastra de munca sunt suspendate , deci nu aveti cum sa va luati concediu postnatal. In cic pentru al doilea copil veti putea intra din ziua urmatoarele celei in care primul copil va implini 2 ani, dupa datele furnizate in februarie 2011.Este important ca dupa nasterea celui de al 2 copil si inainte ca primul copil sa faca 2 ani sa mergeti la angajator sa depuneti o cerere, insotita de certificatul de nastere pentru al 2 lea copil, prin care solicitati cic pentru acesta.
Multumesc pentru raspuns.

In ceea ce priveste prima intrebare, cea referitoare la cuantumul indemnizatiei, aveti vreo informatie?
Art. 8 din Normele metodologice de aplicare a OUG nr.148/2005 dispune:
(1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;

b) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevăzute la art. 5, atunci indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe această perioadă, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7) lit. c) - g), i), l), n) şi q).

(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.

(3) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmă copil, atunci se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului primită anterior.
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil vflorynna vflorynna am si eu cateva nelamuriri cu privire la cic. ce se intampla daca depasim cic1? eu am intrat in cic1 pe data de 14.02.2009 deci se incheie pe 14.02.2011 iar al ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie al doilea copil georgiana stanciu georgiana stanciu buna ziua Am nevoie de o lamurire si de un sfat : am un copil de 1 an si 9 luni si sunt gravida in prima luna. Trebuie sa incep munca in luna iulie a acestui ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate ionela calugaru ionela calugaru Ma aflu in concediul de cresterea copilului pana la data de 2 mai 2011.Daca raman insarcinata in aceasta perioada , mai beneficiez de concediul de maternitate ... (vezi toată discuția)