sunt angajat la o firma start-up nation care a accesat fonduri europene anul trecut 2019 si vreau sa-mi dau demisia ,ma intereseaza daca pot sa ajung la o intelegere cu administratorul firmei sa plec cu acordul partilor fara perioada de preaviz ,fara sa afectez derularea in continuare a programului de finantare al firmei.
Prin negocieri cu scopul ca ambele părți să aibă câte un câștig, totul este posibil!
Trebuie să țineți cont și de necesitățile imediate ale firmei, iar prin gestul juridica al demisiei sau al încetării relațiilor de muncă prin acord să nu creați o pagubă în desfășurarea activității societății.
Demisia este o modalitate prin care inceteaza raportul de munca , iar incetarea c.i.m. cu acordul partilor este o alta modalitate de incetare a c.i.m.
1. In cazul incetarii c.i.m.cu acordul partilor nu se acorda preaviz.
Insa, efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.
Astfel, daca si angajatorul este de acord cu cererea dvs atunci c.i.m. va inceta la data mentionata de dvs in cerere.
2. In situatia demisiei ,aceasta poate fi cu sau fara preaviz.
Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.
De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia si are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.
- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.