avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Refuz probe biologice
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Refuz probe biologice

Buna ziua daniel ma numesc si in 2016 am fost oprit de un echipaj rutier pentru testare însă am refuzat să suflu si sa dau probe biologice mai judecat în instanță dupa care pedeapsa a fost de 1 an închisoare cu suspendare și pedeapsa complementară 1 an sa nu conduc nici un fel de autovehicul dupa care m-am trezit cu hotărârea judecătorească definitivă ca miau anulat permisul.Este normal asa se procedează?Va multumesc
Buna ziua , Da , deoarece ați primit o hotărâre de condamnare definitivă.
Mihaidan07 a scris:

Buna ziua daniel ma numesc si in 2016 am fost oprit de un echipaj rutier pentru testare însă am refuzat să suflu si sa dau probe biologice mai judecat în instanță dupa care pedeapsa a fost de 1 an închisoare cu suspendare și pedeapsa complementară 1 an sa nu conduc nici un fel de autovehicul dupa care m-am trezit cu hotărârea judecătorească definitivă ca miau anulat permisul.Este normal asa se procedează?Va multumesc

Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2020
Cristinel Horeanu, Consilier juridic
Aceasta este procedura in cazul in care ati fost condamnat.
ART. 114 oug 195/2002
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
#M19
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) şi (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal;
#M1
c) *** Abrogată
#M19
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal;
#B
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;
#M5
f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
#B
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.

HG 1391/2006
ART. 203
(1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se dispune:
a) de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, dispusă de o instanţă din România;

b) de şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, pronunţată de către o autoritate străină competentă, pentru o infracţiune săvârşită de titular pe teritoriul statului respectiv, dacă pentru fapta săvârşită legislaţia română prevede această măsură.
#M3
(2) Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia titularul a domiciliat, în condiţiile existenţei unui certificat de deces.
#B
(3) Măsura anulării permisului de conducere se comunică, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1).
(4) În termenul prevăzut la alin. (3), permisul de conducere se transmite de serviciul poliţiei rutiere care a dispus anularea la autoritatea competentă care l-a eliberat, în vederea efectuării menţiunii în evidenţă.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod rutier Nelu451 Nelu451 Dupa redobandirea permisului anulat prin reexaminare teoretica si practica acesta poate fi anulat iarasi daca in termen De 6 lunui de dupa redobandire ... (vezi toată discuția)
Permis anulat Nina chirita Nina chirita Am condus cu permis suspentat si acum dopa 2 ani misa anulat e normal pentru depasire de viteza mi sa intamplat asa poate cineva sami dea un raspuns va ... (vezi toată discuția)
Permis anulat hahalero444 hahalero444 in cazul in care s-a anulat permisul pentru o perioada de 6 luni de zile pot pleca din tara??? daca nu s-a dat inchisoare cu suspendare??? ipotetic ... (vezi toată discuția)