avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Se impoziteaza tichetele cadou?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Se impoziteaza tichetele cadou?

Tichetele cadou acordate din venituri proprii de o institutie publica se impoziteaza? Daca da care sunt prevederile legale si cum se calculeaza si inregistreaza impozitul? Apare pe statul de plata?
Cel mai recent răspuns: gamalie , utilizator 23:44, 22 Decembrie 2009
Buna seara,
tichetele cadou nu apar pe statul de plata.
Nu este impozabila valoarea tichetelor cadou oferite copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, pana la limita maxima de 150 de lei pentru fiecare persoana.
Suma care depaseste aceasta limita, precum si valoarea tichetelor cadou acordate salariatilor cu alte ocazii decat cele mentionate mai sus reprezinta avantaje si se impoziteaza potrivit prevederilor art. 57 din Codul fiscal.
Impozitul se inregistreaza ca restul impozitului 691 la 4411.
Tichetele cadou oferite angajatilor, sunt deductibile in limita a 2% din fondul de salarii.
elamihaela a scris:

Tichetele cadou acordate din venituri proprii de o institutie publica se impoziteaza? Daca da care sunt prevederile legale si cum se calculeaza si inregistreaza impozitul? Apare pe statul de plata?


Conform art 55 alin 4 din Codul fiscal,pana la limita 150 lei ,tichetele cadou nu sunt venituri de natura salariala deci,nu se impoziteaza si nu sunt cuprinse pe statul de plata.
pentru tichetele cadou care depasesc limitarile de mai sus (suma si destinatie) se platesc toate contributiile salariale atat ale angajatului cat si ale angajatorului si se trec in statul de plata.
Multumesc frumos Mihai pentru completare.

Ceea ce depaseste 150 lei este venit de natura salariala,adica diferenta respectiva se adauga la venitul brut realizat,se calculeaza toate contributiile salariale si este inclusa in statul de plata.
Tichetele cadou cu exceptia celor precizate la art.55 "Cadouri oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 1.500.000 lei", constituie venituri de natura salariala, si ca orice astfel de venit apare pe statul de plata. Pe langa faptul ca se impoziteaza, trebuie sa calculati si contributiile care se aplica veniturilor impozabile cum este sanatatea. Sunt intr-adevar voci care sustin, cum dealtfel v-a scris si dl. Mihai_u, calculul tuturor contributiilor, dar eu ma abtin; studiati dvs. legile speciale care le reglementeaza si o sa va lamuriti. Nu aveti nevoie de inregistrari contabile atata timp cat ele sunt incluse in statul de plata, urmeaza tratamentul inregistrarilor in conturile de salarii - nu au legatura cu contul de impozit pe profit. Cat despre ticheltele acordate in limita prevazuta de art. 55, ele se inregistraza in conturile de ajutoare sociale, in limita a 2% calculat la fondul de salarii; daca o depasiti atunci revenim la statul de plata.

Alte discuții în legătură

Tichete cadou elyss elyss Buna ziua Tichetele cadou oferite salariatilor pentru Paste se impoziteaza? Valoarea este de 150 lei / salariat. Limita de 150 lei neimpozabila este pentru ... (vezi toată discuția)
Impozit tichete cadou VLADUTZA07 VLADUTZA07 Ma puteti lamuri va rog in ceea ce priveste impozitarea tichetelor cadou. Se impoziteaza cu 16% sau sunt asimilate veniturilor salariale? Exista o limita ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou pentru toti salariatii zzenovia zzenovia LA MULTI ANI tuturor! Ajutati-ma, va rog . Unitatea noastra a acordat tichete cadou ( 20 buc.= 200 lei valoare/salariat) in luna decembrie 2008.Tichetele ... (vezi toată discuția)