avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vechime in munca, pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vechime in munca, pensionare

La data de 8 august 1989,la solicitarea mea,mi a fost desfacut contractul de munca,pentru ingrijire copil pana la varsta de 7 ani,.conf Legii 1/1970,dintr o unitate de stat.Cu o luna inainte de implinirea varstei de 7 ani a copilului, respectiv 1 mai 1992,am fost angajata,prin concurs,la o alta institutie de stat,respectiv,Primarie.Perioada incetarii activitatii mele,se considera vechime in campul muncii,pentru pensionare?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: herminalucia , utilizator 19:05, 20 Ianuarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr.1/1970
art. 9
Salariatul cu contract de munca pe durata nedeterminata, care s-a incadrat in termen de 90 de zile de la incetarea motivului pentru care nu a mai lucrat , beneficiaza de vechime neintrerupta in aceasi unitate in urmatoarele cazuri:
a) a fost trimis sa urmeze o scoala, un curs de calificare, de perfectionare sau de specializare;
b) a indeplinit sarcini cu caracter permanent in cadrul organizatiilor obstesti, cu aprobarea conducatorului organului competent;
c) a indeplinit o functie electiva, cu caracter de continuitate, pentru care a primit salariu;
d) a fost trimis sa lucreze intr-o organizatie internationala;
e) a indeplinit obligatii militare sau a incetat activitatea ca militar in cadrele permanente sau ca personal militarizat, in conditiile Decretului nr.407/1958;
f) i s-a desfacut contractul de munca de catre unitate din cauza ca a lipsit mai mult de 3 luni de la serviciu, fiind in incapacitate temporara de munca, constatata prin certificat medical;
g) a fost eliberat dintr-o functie pe care a ocupat-o ca urmare a numirii sale de catre organul superior competent;
h) i s-a desfacut contractul de munca si ulterior s-a stabilit de organele competente ca motivele care au stat la baza acestei masuri au fost neintemeiate;
i) a incetat activitatea din cauza starii sanatatii, constatata prin certificat medical, care a facut necesara schimbarea locului de munca, in cazul cind unitatea nu i-a putut oferi o alta munca corespunzatoare;
j) a fost pensionat pentru invaliditate;
k) unul din soti il urmeaza pe celalalt, care a fost transferat in interesul serviciului sau mutat impreuna cu unitatea in alta localitate, a fost trimis in misiune permanenta in strainatate sau sa lucreze intr-o organizatie internationala.
In aceleasi conditii beneficiaza de vechime neintrerupta in aceeasi unitate salariata care a incetat activitatea fiind gravida sau pentru a-si creste un copil pina la implinirea virstei de 7 ani.
......
Prevederile de la lit. a-f si de la alin. 2 din prezentul articol se aplica in cazul cind salariatul s-a reincadrat in aceeasi unitate sau intr-o alta unitate, daca unitatea la care a lucrat confirma in scris ca nu ii este necesar.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 20 Ianuarie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru consilierea dvs.,prompta si clara.Prin urmare ma voi adresa in scris Intreprinderii la care am lucrat pana la data aprobarii concediului pentru ingrijire copil,pentru eliberarea adeverintei necesare la Casa de Pensii.Dupa evenimentele din 1989,fosta Intreprindere prin HG,si a schimbat forma juridica din Intreprindere de Stat in Societate Comerciala pe Actiuni SA. diminuandu si astfel personalul,prin urmare,reangajarea mea,a fost imposibila.In acest context mi a fost eliberata cartea de munca,angajandu ma prin concurs,la o alta Unitate Administrativa.(asa cum am mentionat).

herminalucia a scris:

La data de 8 august 1989,la solicitarea mea,mi a fost desfacut contractul de munca,pentru ingrijire copil pana la varsta de 7 ani,.conf Legii 1/1970,dintr o unitate de stat.Cu o luna inainte de implinirea varstei de 7 ani a copilului, respectiv 1 mai 1992,am fost angajata,prin concurs,la o alta institutie de stat,respectiv,Primarie.Perioada incetarii activitatii mele,se considera vechime in campul muncii,pentru pensionare?Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca in vederea pensionarii mircea51 mircea51 Perioada de intrerupere a activitatii ( 09.1976 - 05.1980 ), in vederea cresterii copiilor, poate fi asimilata vechimii in munca ?[quot] (vezi toată discuția)
Perioada de cotizare Balota Olimpia-Stels Balota Olimpia-Stels Bună seara, Concediul de creştere a copilului acordat în perioada 1987-1989 (concediu fără plată pentru creşterea a 3 copii) este recunoscut ca ... (vezi toată discuția)
Legea nr.1/1970 tuilleries tuilleries Buna ziua. Imi puteti spune ce prevede articolul 9 aliniatul 2 din Legea 1/1970? Acest articol este stipulat in cartea de munca (incetare activitate) si nu ... (vezi toată discuția)