avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua.Tatal meu a decedat în sept 2019.Suntem 3 mostenitori.Mama si eu cu soră mea.Sora își vrea partea ei iar mama vrea sa am grija de ea si sa imi lase partea ei de mostenire.As dori sa stiu calea cea mai scurtă și mai puțin costisitoare de a încheia un act in care eu sa raman moștenitoare pe ambele cote.Se poate la succesiune sau trebuie mers iar la notar pt vanzare cumpărare cu alte costuri? UN alt aspect este faptul că am făcut extindere la casa cu 76 mp fata de ce este in actul de proprietate al tatălui dar nu s-a făcut acte pe cata in timpul vietii lui si as dori sa stiu daca le pot da nistrului pt a le supune succesiunii asa cum sunt doar din proiect?
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 23:49, 23 Ianuarie 2020
Nu se poate face la succesiune, fiindca prin mostenire se transmite proprietatea pentru cauza de moarte, iar ingrijitul si ce mai doreste mama este un act intre vii.
Ce inseamna mai exact ca "sora isi vrea partea"? Doreste cota legala, care i se cuvine in calitate de mostenitor sau doreste bani?
Cum fiecare doreste cate ceva, nu prea exista cale directa si ieftina. Pentru ca dorintele costa.
In privinta casei, s-ar putea sa fie nevoie de un plan de amplasament, din care sa rezulte suprafata si situatia exacta a imobilului. In functie de rezultatela de la masuratori si actele de proprietate pe care le aveti, notarul va decide ce alte documente sa mai solicite.
Soră își vrea cota parte prin lege. 1. Pt suprafata construită extinsă de 76 mp avem un contract făcut cu proiectantul de unde reiese ce s-a construit si proiectul desfășurat însă fără autorizație de construcție și care nu a fost intambulata dar am plătit impozit pe ultimii 5 ani cu suprafata reala. O pot da notarului spre Succesiune? Nu cred ca ar trebui plătit măsurători acum caci oricum la partaj se face măsurătoarea cadastrala si as plati de 2 ori pt acelasi lucru.
2.Notarul din oficiu nu ar fi trebuit să mă înstiințeze pt Succesiune? De asemenea nu era atribuită lui sa o citeze pe soră si sa trimita ei citația prin posta pe costurile lor ca de aceea plătim onorariu? Ori pe mine m-a trimis sa o pun la posta cotația si sa-i aduc dovada pe banii mei, specificând că ce ar fi dacă l-a toți ar plati 8 ron pt citatii unde ar ajunge săracul?
biacosti a scris:

Buna ziua.Tatal meu a decedat în sept 2019.Suntem 3 mostenitori.Mama si eu cu soră mea.Sora își vrea partea ei iar mama vrea sa am grija de ea si sa imi lase partea ei de mostenire.As dori sa stiu calea cea mai scurtă și mai puțin costisitoare de a încheia un act in care eu sa raman moștenitoare pe ambele cote.Se poate la succesiune sau trebuie mers iar la notar pt vanzare cumpărare cu alte costuri? UN alt aspect este faptul că am făcut extindere la casa cu 76 mp fata de ce este in actul de proprietate al tatălui dar nu s-a făcut acte pe cata in timpul vietii lui si as dori sa stiu daca le pot da nistrului pt a le supune succesiunii asa cum sunt doar din proiect?

1. Da, o puteti prezenta, desi nu are mare importanta, din moment ce nu aveti autorizatie de construire. Cel mai probabil o sa fie nevoie de un plan de situatie si de anexele 1 si 2 de la Primarie.
2. Nu. Legal nu are aceasta obligatie, decat daca dosarul succesoral ii este distribuit din mod expres prin intermediul Camerei Notarilor Publici. Insa nu e cazul aici.
Notarul va citeaza si sa zicem ca dvs nu va prezentati. Nici dvs, nici alti cetateni citati. Si toate aceste diligente pe timpul, hartia, curentul electric, plicul si taxele postale ale cui?
Onorariul il platiti pentru procedura succesorala, pentru finalizarea careia principala conditie este ca toti mostenitorii sa fie de acord si prezenti (sau reprezentati printr-o procura speciala)
Or daca sora dvs are nevoie de citatie, neprezentandu-se din proprie initaitiva, din start se prefigureaza situatia unui dosar care probabil nu va fi solutionat amiabil, fiind destul de posibil ca mostenitorii sa ajunga in instanta. Ca atare, intr-adevar, de ce sa avansezi niste cheltuieli pentru...nimic?
Dosarul succesoral i-a fost distribuit de către Camera Notarilor Publici deci prin urmare ar fi fost legal obligat să facă demersurile.Onorariul unui notar din oficiu este la fel de costisitor ca si al celui pe care mi l-aș alege eu?

raluk0207 a scris:

1. Da, o puteti prezenta, desi nu are mare importanta, din moment ce nu aveti autorizatie de construire. Cel mai probabil o sa fie nevoie de un plan de situatie si de anexele 1 si 2 de la Primarie.
2. Nu. Legal nu are aceasta obligatie, decat daca dosarul succesoral ii este distribuit din mod expres prin intermediul Camerei Notarilor Publici. Insa nu e cazul aici.
Notarul va citeaza si sa zicem ca dvs nu va prezentati. Nici dvs, nici alti cetateni citati. Si toate aceste diligente pe timpul, hartia, curentul electric, plicul si taxele postale ale cui?
Onorariul il platiti pentru procedura succesorala, pentru finalizarea careia principala conditie este ca toti mostenitorii sa fie de acord si prezenti (sau reprezentati printr-o procura speciala)
Or daca sora dvs are nevoie de citatie, neprezentandu-se din proprie initaitiva, din start se prefigureaza situatia unui dosar care probabil nu va fi solutionat amiabil, fiind destul de posibil ca mostenitorii sa ajunga in instanta. Ca atare, intr-adevar, de ce sa avansezi niste cheltuieli pentru...nimic?

Păi înseamnă că ați fost deja citat. Altfel nu ati fi știut că dosarul succesoral este repartizat de Camera Notarilor la solicitarea Primăriei.
Nu exista notari din oficiu.

Alte discuții în legătură

Acte pe casa vali_91 vali_91 buna ziua asa vrea si eu sa va intreb ceva...daca tatal meu a murit acum 5 ani da maicamea traieste si pe titlu de propietate e trecut el la teren intravilan ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa ambii parinti decedati V.Dinca V.Dinca Buna ziua, speta mea este urmatoarea: Doresc sa deschid o succesiune dupa parintii mei care sunt decedati de 35 de ani tatal si 16 ani mama. Mai am un ... (vezi toată discuția)
Succesiune fradpatrascu fradpatrascu Buna ziua, in urma decesului soacrei am deschis actiune de succesiune in instanta, pentru ca la notariat nu am reusit din cauza starii precare de sanatate a ... (vezi toată discuția)