avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de chemare in judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de chemare in judecata

Buna Ziua!Pentru o cerere de chemare in judecata pentru neplata drepturi salariale se poate face de mana?Este necesar sa fie facuta in doua exemplare?Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 10:40, 24 Ianuarie 2020
Buna ziua.
Da, se poate face si de mana.

Art. 149. Numarul de exemplare
(1) Cand cererea urmeaza a fi comunicata, ea se va face in atatea exemplare cate sunt necesare pentru comunicare, in afara de cazurile in care partile au un reprezentant comun sau partea figureaza in mai multe calitati juridice, cand se va face intr-un singur exemplar. In toate cazurile este necesar si un exemplar pentru instanta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu există nicio interdicție în acest sens însă suntem în 2020 totuși, solicitați ajutorul cuiva să v-o redacteze pe calculator dacă nu vă permiteți avocat!
Volumul de muncă al judecătorilor este în general mare, le este mai ușor să citească în acest fel, scrisul de mână uneori este ilizibil!
Pe de altă parte, ar trebui să vă îngrijorați mai mult să fie întrunite condițiile sine qua non ale cererii de chemare în judecată: datele părților, motivare în fapt, motivare în drept, probe, semnătură, etc!
Ultima modificare: Vineri, 24 Ianuarie 2020
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domn,

Orice cerere de chemare in judecata,care nu respecta rigorile legii, este supusa anularii, in procedura regularizarii.

Asadar, pentru conceperea actiunii, va sugerez sa apelati la un avocat, pentru a nu fi anulata actiunea introductiva de instanta.

Lecturati atent art. 194 din Codul de procedura civila, pentru a cunoaste elementele obligatorii ale cererii de chemare in judecata.

Litigiile de munca sunt scutite de taxa judiciara de timbru.

Art. 194

Cuprinsul cererii de chemare în judecată

Cererea de chemare în judecată va cuprinde:

a) numele şi prenumele, domiciliul sau reşedinţa părţilor ori, pentru persoane juridice, denumirea şi sediul lor. De asemenea, cererea va cuprinde şi codul numeric personal sau, după caz, codul unic de înregistrare ori codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar ale reclamantului, precum şi ale pârâtului, dacă părţile posedă ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, în măsura în care acestea sunt cunoscute de reclamant. Dispoziţiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile. Dacă reclamantul locuieşte în străinătate, va arăta şi domiciliul ales în România unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul;

b) numele, prenumele şi calitatea celui care reprezintă partea în proces, iar în cazul reprezentării prin avocat, numele, prenumele acestuia şi sediul profesional. Dispoziţiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile în mod corespunzător. Dovada calităţii de reprezentant, în forma prevăzută la art. 151, se va alătura cererii;

c) obiectul cererii şi valoarea lui, după preţuirea reclamantului, atunci când acesta este evaluabil în bani, precum şi modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea înscrisurilor corespunzătoare. Pentru imobile, se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. 104. Pentru identificarea imobilelor se vor arăta localitatea şi judeţul, strada şi numărul, iar în lipsă, vecinătăţile, etajul şi apartamentul, precum şi, când imobilul este înscris în cartea funciară, numărul de carte funciară şi numărul cadastral sau topografic, după caz. La cererea de chemare în judecată se va anexa extrasul de carte funciară, cu arătarea titularului înscris în cartea funciară, eliberat de biroul de cadastru şi publicitate imobiliară în raza căruia este situat imobilul, iar în cazul în care imobilul nu este înscris în cartea funciară, se va anexa un certificat emis de acelaşi birou, care atestă acest fapt;


d) arătarea motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiază cererea;

e) arătarea dovezilor pe care se sprijină fiecare capăt de cerere. Când dovada se face prin înscrisuri, se vor aplica, în mod corespunzător, dispoziţiile art. 150. Când reclamantul doreşte să îşi dovedească cererea sau vreunul dintre capetele acesteia prin interogatoriul pârâtului, va cere înfăţişarea în persoană a acestuia, dacă pârâtul este o persoană fizică. În cazurile în care legea prevede că pârâtul va răspunde în scris la interogatoriu, acesta va fi ataşat cererii de chemare în judecată. Când se va cere dovada cu martori, se vor arăta numele, prenumele şi adresa martorilor, dispoziţiile art. 148 alin. (1) teza a II-a fiind aplicabile în mod corespunzător;

f) semnătura.



Succes!
Ultima modificare: Vineri, 24 Ianuarie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate dar nu este recomandat.Nu pot sa cred ca in orasul dvs nu găsiți un centru de redactat acte care pt 15-20 de lei sa va redacteze o acțiune de max 2 pagini.Nici macar la judecatoriile din comune cand se judeca oamenii pe 5 m de pământ nu mai vin cu acțiuni scrise de mana.Practic forțați judecătorul sa faca un efort,sa citească scrisul dvs de mana care poate sa fie ilizibil etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model cerere hammerfloppy hammerfloppy cum sa redactez o cerere de vizitare minor? (vezi toată discuția)
Documente necesare punerere pe rol dosar pt stabilirea minorului si pensie alimentara alina.livia alina.livia Va rog sa-mi spuneti ce documente sunt necesare pt. punea pe rol a procesului de stabilire a domiciliului minorei, pensie alimentara. Nu am fost casatoriti. ... (vezi toată discuția)
Succesiune prin mediere mioara2012 mioara2012 Buna ziua! Vreau sa depun in instanta o actiune pentru deschiderea si dezbaterea succesiunii pentru tatal meu. Am acordul de mediere, procesul verbal de ... (vezi toată discuția)