Inainte de toate trebuie sa aveti clar definit ce inseamna evaluarea personalului.
Ptr ca trebuie sa stiti daca este o evaluare la modul general sau pe specific. Si sa aveti clar ce se urmareste cu aceasta evaluare. Daca se doreste si test psihologic sau nu.
Apoi trebuie sa formati o comisie de evaluare, sa aveti o bibliografie functie de specificul fiecarei meserii pe care o evaluati, sa stabiliti modalitatea de evaluare (scris, proba practica, etc), sa aduceti la cunostinta salariatilor ca urmeaza o evaluare si care este bibliografia aferenta, sa stabiliti data, ora si locul in care va avea loc evaluarea.
Aceste repere sunt doar directii de actiune, nu am intrat in amanunte
Sistemul de evaluare al personalului are ca obiectiv identificarea, mentinerea si motivarea celui mai performant personal in cadrul companiei noastre. Evaluarea personalului cuprinde mai multe componente:
- Evaluarea competentelor
- Evaluarea performantelor
- Evaluarea satisfactiei personalului.
Intrebati persoanele care v-au solicitat sa faceti o evaluare a persoanalului, ce fel de evaluare doreste sa faceti si care este scopul final al unei asemenea actiuni, pentru a sti ce aveti de facut. Spun aceasta seoarece sunt mai multe tipuri de evaluari si fiecare dintre ele poate servi unor scopuri total diferite. Spre exemplu:
- evaluarea performantelor salariatilor - poate avea caracter periodic si se foloseste pentru a calibra necesarul de persoanal, grila de salarizare si sistemul motivational intern, fundamentarea planului de cariera a persoanalului, fundamentarea deciziilor de avansare, etc., in general se foloseste un sistem de fise de evaluare si tehnica interviului.
- evaluarea psihologica si de sociogrup - se face in general la angajare sau pentru a calibra procesele de reorganizare a activitatii, permite elaborarea de diagrame econometrice si ergonomice astfel incat sa creeze un mediu de lucru perfomant;
- evaluarea profesionala - se face in general la angajare dar si ori de cate ori este necesar un proces de restructurare atat pentru desfiintarea de posturi cat si pentru crearea de posturi noi pe care sa fie nominalizat personal din interior , in general pentru acest tip de evaluare aveti nevoie de ceea ce spunea @clio;
- evaluarea motivationala - se face in scopul de a afla gradul de satisfactie a personalului si pentru a identifica noi cai de motivare pentru performanta a acestuia se poate cupla foarte bine cu primul tip de evaluare mentionat
Cred ca din cele anterior prezentate ati inteles ca este necesar sa avem mai multe informatii pentru a va ajuta, mai ales ca o serie dintre aceste evaluari nu pot fi facute decat de catre personal care are anumita specializare sau de colective de specialisti si in general pentru fiecare dintre ele trebuie parcursa o intreaga procedura.
Consider ca este important sa precizati daca se doreste pentru institutie publica sau privata, sunt diferite.
La documente utile veti gasi un Chestionar de evaluare a satisfactiei personalului, urmand sa postez si unul de evaluare a competentelor si performantelor, utilizate de mine la sc ptivata.