Bună ziua.
1) În ceea ce privește prima întrebare, trebuie să aveți în vedere că, pe lângă existența contestației la executare, trebuie să fi fost formulată și o cerere de suspendare a executării silite, fie în cuprinsul cererii introductive, fie printr-o cerere incidentală în cadrul aceluiași dosar înregistrat.
În acest sens, cererea de suspendare provizorie a executării silite vizează doar suspendarea executării, de urgență și cu caracter provizoriu, până la soluția ce va fi pronunțată asupra cererii de suspendare a executării silite, din cadrul contestației.
În opinia mea, dacă nu ați solicitat suspendarea executării silite, prin cererea de chemare în judecată, ar fi mai optim să formulați o cerere incidentală (în cadrul aceluiași dosar) - în cuprinsul căreia să solicitați (2 capete de cerere) suspendarea executării silite și suspendarea provizorie până la soluționarea cererii de suspendare.
Ca să primiți un răspuns complet la întrebare, dovada existenței contestației o puteți face prin orice mijloace (extras de pe portal, certificat de grefă, copie a acțiunii cu viză de înregistrare) or puteți chiar să faceți doar referire la dosar, întrucât la înregistrarea cererii se vor face, din oficiu, verificări cu privire la alte dosare între aceleași părți, grefierul registrator urmând a întocmi un referat, în cuprinsul căruia va face și mențiunile privind existența contestației.
2) Pentru a avea succesul dorit, e de preferat să achitați taxele de timbru și cauțiunea, înainte de depunerea contestației și să le atașați la cerere, atunci când o depuneți.
În felul acesta, caracterul urgent al cererii va putea produce efectele dorite și va putea fi soluționată într-un termen cât mai scurt (chiar și o săptămână sau mai puțin).
Taxa de timbru pentru suspendare este 50 lei, același cuantum fiind și pentru cererea de executare provizorie, sens în care ar trebui să achitați 100 lei taxă de timbru.
În ceea ce privește cauțiunea, modul de calcul este prevăzut în cuprinsul dispozițiilor art. Art. 719 Cod de Procedură Civilă - Suspendarea executării - după cum urmează:
„(1)Până la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părţii interesate şi numai pentru motive temeinice, instanţa competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestaţia la executare sau prin cerere separată.
(2)Pentru a se dispune suspendarea, cel care o solicită trebuie să dea în prealabil o cauţiune, calculată la valoarea obiectului contestaţiei, după cum urmează:
a)de 10%, dacă această valoare este până la 10.000 lei;
b)de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depăşeşte 10.000 lei;
c)de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depăşeşte 100.000 lei;
d)de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depăşeşte 1.000.000 lei.
(3)Dacă obiectul contestaţiei nu este evaluabil în bani, cauţiunea va fi de 1.000 lei, în afară de cazul în care legea dispune altfel.”
Cu stimă, Av. Hulea Ionuț-Marius