avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Interpretare sentinta proces accident rutier
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Interpretare sentinta proces accident rutier

Va rog ajutati-ma sa inteleg daca conducatorul auto in cauza are sau nu permisul anulat. Are o pedeapsa clara scrisa in cazier, dar in ceea ce priveste permisul scrie asa...

Reproduc pasajele care mi se par relevante din decizia finala. Din pacate nu pot pune o poza ca atasament.

"Cat priveste aplicarea pedepsei complementare, instanta constata ca aceasta pedeapsa complementara nu este necesara; mai mult, potrivit dispozitiilor art 192 alin 2, coroborate cu dispozitile art 67 alin 2 C.pen, interpretat per a contrario, aplicarea pedepsei interzicerii exercitarii unor drepturi nu este obligatorie in cazul prezentelor infractiuni, intrucat legea nu prevede aceasta pedeapsa in mod expres pentru infractiunile savarsite de inculpatul din prezentul dosar.

Potrivit art 65 alin 1 C. pen, pedeapsa accesorie consta in interzicerea exercitarii drepturilor prevazute de art.66 alin.1 lit a, b si d-o, c.pen, a caror exercitare a fost interzisa de instanta ca pedeapsa complemntara.

Or, avand in vedere ca, potrivit celor de mai sus, instanta nu a aplicat vreo pedeapsa complementara pentru inculpatul din prezentul dosar, in baza art.65 alin 1 C.pen interpretat per a contrario, instanta nu va aplica nicio pedeapsa accesorie inculpatului in prezenta speta."

Deci, se poate duce sa isi ia permisul inapoi de la Politie sau nu?
Eu inteleg ca are cazier pt fapta, dar nu i se interzice dreptul de a conduce. Trebuie sa faca scoala de soferi din nou?

Multumesc mult!
Doamna avocat ne-a spus la data publicarii hotaririi ca permisul nu este anulat si sa mergem la politia rutiera sa il recuperam. Acolo am fost trimisi la plimbare si ni s-a spus la ghiseu fara ca hotarirea sa fie citita in detaliu sa revenim peste un an dupa ce am facut scoala de soferi. Acum la un an dupa, am incercat sa ne inscriem la scoala de soferi dar cei de acolo nu inteleg hotarirea. Exista posibilitatea sa nu o inteleaga pt ca nu este permisul de fapt anulat?

Totodata Codul rutier spune urmatoarele:
Articolul 114
(1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;

Deci este anulat sau nu? Multumim
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2020
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
In urma acestei hotararii permisul se anuleaza. Aveti dreptul sa sustineti examen pentru un nou permis in termen de 1 an de la ramanerea definitiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permisul auto anulat ? Stefan75or Stefan75or Buna ziua ...am si eu o intrebare , la sentinta data mai jos mi se anuleaza si permisul de conducere ? dupa cat timp pot redobandi permisul? nu prea inteleg ... (vezi toată discuția)
Explicație sentință. .. Allynta1984 Allynta1984 Problema Juridica: Buna ziua Imi Puteți explica mai exact ce scrie in sentința de mai jos: Tip soluție: Condamnare Solutia pe scurt: În baza art. 396 ... (vezi toată discuția)
Explicație sentință Allynta1984 Allynta1984 Buna ziua Imi Puteți explica mai exact ce scrie in sentința de mai jos: Tip soluție: Condamnare Solutia pe scurt: În baza art. 396 C.proc.pen. şi ... (vezi toată discuția)