avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce sanse am sa nu mi se revoca suspendarea daca sunt ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce sanse am sa nu mi se revoca suspendarea daca sunt gasit "vinovat"?

Acum un an am fost prins cu trafic de droguri de risc (international) si pedepsit cu 1 an si 9 luni de inchisoare cu suspendare. Acum o luna un prieten de al meu care vindea a fost prins si am primit si eu citatie sa ma prezint ca si suspect la o audiere (in dosarul prietenului meu) pentru cumparare si detinere de drog de risc pentru consum propriu de mai multe ori.
Am vorbit deja cu un avocat care a zis ca sunt intr-o mare belea. Cand am fost la DIICOT (audierea a fost amanata ca vroiam un avocat platit) ei au zis ca nu am de ce sa imi fie frice ca nu am facut ceva grav si nu va ajunge oricum in instanta acest caz (al meu) ca sa imi revoace pedeapsa cu suspendare. Acest lucru sincer nici nu am inteles, cum poate cazul meu sa nu ajunga la instanta daca declaratia mea va ajunga 100% la cazul prietenul meu in instanta. Sau doar m-au mintit?
In legile despre revocare suspendari zice ca pentru revocarea suspendari trebuie ca instanta sa pronunta o pedeapsa cu inchisoare pentru infractinuea cea noua. Cea ce mi se pare aproape imposibil din cauza ca in cazul meu au fost vreo 8 persoane care au incalcat aceasta lege (cumparare, detinere si consum propriu pentru drog de risc) si nu ca nu au primit pedeapa cu inchisoare dar nici macar amenda penala.
Ce au zis la DIICOT si ce zice legea (+experienta mea) adica ca nu ar trebui sa imi fie frica ii contrar cu ce a zis avocatul, de ce?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2020
justaques, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 19:52, 10 Februarie 2020
Dacă în termenul de încercare al primei fapte, pentru care ați fost condamnat la 1 an și 9 luni, cu suspendare, ați săvârșit o altă faptă penală, pentru care se pronunță o condamnare cu închisoarea, instanța revocă suspendarea anterioară și dispune executarea pedepsei, cf.art.96 CP.
Daca in interiorul termenului de supraveghere savarsiti alta fapta intentionata, pentru care veti fi condamnat, instanta de judecata, in mod obligatoriu, revoca beneficiul suspendarii sub supraveghere, dispunand executarea in regim privativ de libertate, avand in vedere regulile aplicabile starii de recidiva postcondamnatorie.(ori pluralitate intermediara).



Art. 96. Revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere

(1) Daca pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheata, cu rea-credinta, nu respecta masurile de supraveghere sau nu executa obligatiile impuse ori stabilite de lege, instanta revoca suspendarea si dispune executarea pedepsei.

(2) Daca pana la expirarea termenului de supraveghere persoana supravegheata nu indeplineste integral obligatiile civile stabilite prin hotarare, instanta revoca suspendarea si dispune executarea pedepsei, afara de cazul in care persoana dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca.

(3) Daca pedeapsa amenzii care a insotit pedeapsa inchisorii in conditiile art. 62 nu a fost executata si a fost inlocuita cu pedeapsa inchisorii potrivit art. 63 alin. (2) sau art. 64 alin. (5) si alin. (6), instanta revoca suspendarea si dispune executarea pedepsei, la care se adauga pedeapsa inchisorii care a inlocuit amenda.

(4) Daca pe parcursul termenului de supraveghere cel condamnat a savarsit o noua infractiune, descoperita pana la implinirea termenului si pentru care s-a pronuntat o condamnare la pedeapsa inchisorii, chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea si dispune executarea pedepsei.

(5) Pedeapsa principala pentru noua infractiune se stabileste si se executa, dupa caz, potrivit dispozitiilor referitoare la recidiva sau la pluralitatea intermediara.

(6) Daca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, instanta poate mentine sau revoca suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere. in cazul revocarii, dispozitiile alin. (1), alin. (4) si alin. (5) se aplica in mod corespunzator.



Lecturati art. 91 din Codul penal.
Ultima modificare: Luni, 10 Februarie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua , daca am primit revocarea sau anularea suspendării ... MArian1911 MArian1911 Buna ziua , daca am primit revocarea sau anularea suspendării și în total e de 3 ani și 2 luni . Pot face ceva sa mi se de-a tot suspendare ? Ținând cont ... (vezi toată discuția)
Risc sa fiu privat de libertate? MihaelaPostica MihaelaPostica Sunt in termen de probatiune pe 3 ani..o luna in urma am incalcat legea si mi-a fost deschis alt proces pe numele meu..risc sa fiu privat de libertate sau nu (vezi toată discuția)
Inchisoare - detinere cannabis TilviuSiberiu TilviuSiberiu O persoana condamnata definitiv la 1 an inchisoare cu suspendare este gasita cu o cantitate de 0.5 grame de canabis asupra sa, inainte de terminarea perioadei ... (vezi toată discuția)