Cum se face echivalarea termică a coloanelor de încălzire? Cât reprezintă/echivalează termic o coloană de încălzire comparativ cu un calorifer.
(Conform art.3, al.9 din Normele de aplicare a Ordinului 343 din 13 iulie 2010, coloana de incalzire = conducta aparţinand reţelei de distribuţie interioare a energiei termice, proiectata şi montata in vederea asigurarii incalzirii incintelor aparţinand proprietaţii individuale sau comune).
termenul e un pic neclar pentru mine. Exista notiunea de echilibrare termica in blocurile unde sunt montate centrale proprii. Pe de alta parte, o coloana de incalzire are o suprafata care transmite caldura prin radiatie. Se stie din fizica elementara ca aici avem puterea a patra ! Intuitiv, vedeti si cat este suprafata radianta a unui calorifer. Oricum, asemenea determinari le fac specialistii in domeniu.
Se dă un apartament de bloc, cu încălzire tip RADET, și care, la baie, are conductele de incalzire mai groase decat cele pe care vine, în mod normal, agentul termic. Aceste țevi cu diametrul mai mare sunt , de fapt, calorifere dar atipice. Ele nu figurează în standarde cu o putere calorica anume. Cum sunt puse ele la consum de energie termică și, implicit, la plată, ca simple țevi de trecere sau ca și calorifere? Restul caloriferelor au repartitoare de cost dar pe coloanele de căldură nu pot fi montate acele repartitoare... Deci cum se iau în calcul?
Se iau in calcul la comun ca țevile de căldură din subsol și cele transversale . Asociația are un S.E.T . iar factura de căldură trebuie să cuprindă acel S.E.T. După ce ai setul din ap. ce rămane este impărțit pe suprafața ap. din bloc de unde obții alt set care este adunat cu consumu dat de repartitoare alfel obții factura ta proprie la incălzire .
Să înțeleg că nu există deosebire, ca și mod de calcul al căldurii, între coloanelor de încălzire și coloanele de distribuție agent termic... Deși în Ordinul 343/2010, art 3, al. 8 și 9 sunt definite altfel.
Coloanele de incălzire și cele de distribuție sunt din același material , adică oțel se pot face calcule dacă materialul de radiere diferă cum ar fi caloriferele din fontă , aluminiu , tablă ( oțel ) .
Nu se complică nimeni să vadă ce calitate oțel avem la aceste tipuri de țevi , probabil există un STAS.