avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Masurarea caloriferelor din apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Masurarea caloriferelor din apartament

Buna ziua,

Am urmatoarea dilema: am observat zilele trecute un afis la avizierul blocului, prin care Comitetul a decis masurarea tuturor caloriferelor din apartamentele proprietarilor, pe motiv ca s-au facut multe modificari la instalatie. Contactand administratorul, acesta mi a spus ca repartizarea cheltuielilor cu agent termic incalzire, se va face in functie de dimensiunile caloriferelor.

Avand mai multe calorfiere in apartament decat media celorlalti, ma simt nedreptatit de acest viitor calcul, deoarece jumatate din ele stau 80% din timp inchise.

Va intreb: este legal un astfel de mod de calcul? Ce pot face in aceasta situatie?

Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: raser , utilizator 02:01, 12 Septembrie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
Calculul caldurii nu se poate face numai pe baza "masurarii" lungimii caloriferelor. Este de luat in calcul si puterea lor calorica.
Daca nu aveti repartitoare montate pe calorifere se considera ca le tineti deschise pe toate. Nu sta nimeni sa va pazeasca ce faceti in casa cu caloriferele.

Totusi, pentru un calcul corect al caldurii, trebuie ca asociatia sa cheme o firma abilitata sa faca inventarul instalatiei de incalzire contra cost, care sa stabileasca pentru fiecare apartament SET-ul corespunzator si SET-ul pentru partile comune.
Asa cum va spunea si Dna moderator "Elga50", cred ca nici nu trebuie sa acceptati ca "masurarea" caloriferelor sa se faca de oricine. Asta se face numai de firmele specializate.
Factorii/coeficientii de calculatie sunt destul de multi, precum:
- dimensiunea caloriferelor
- tipul caloriferelor: fonta, aluminiu, otel etc
- diametrul tevilor coloanelor care traverseaza apartamentul
Apoi, stabilirea factorilor de amplasare, care corecteaza pozitia camerei:
- o camera pe colt are nevoie de calorifere mai mari
- o camera cu fata la sud are nevoie de un calorifer mai mic (mai contribuie si soarele sau lumina)
- un apartament la ultimul etaj are alti factori de amplasare; la fel si apartamentele de la parter.

Dupa toate astea, firma respectiva stabileste proportia fiecarui apartament, ponderata cu coeficientii pentru partile comune, in functie de care se imparte valoarea facturii de caldura.

Altfel, cred ca se vor face incurcaturi, fapt ce va starni dicutii neplacute intre locatari si administratie.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Echivalare termică mira55 mira55 Cum se face echivalarea termică a coloanelor de încălzire? Cât reprezintă/echivalează termic o coloană de încălzire comparativ cu un ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza caldura la pausal? merepere merepere o asociatie a renuntat la repartitoare. as dori sa stiu cum este corect sa se faca repartizarea cheltuielilor cu caldura? avand in vedere ca unii si-au ... (vezi toată discuția)
Calculul energiei termice pentru un apartament Theia_ Theia_ Buna ziua. In conditiile in care, incepand de saptamana viitoare, se vor face masuratori ale instalatiilor de incalzire in apartamente in vederea ... (vezi toată discuția)