Buna ziua.
In conditiile in care, incepand de saptamana viitoare, se vor face masuratori ale instalatiilor de incalzire in apartamente in vederea contorizarii in functie de acestea (pana acum s-a platit la mp), in cazul de fata al unuia de doua camere, ma intereseaza daca se ia in considerare faptul ca apartamentul e situat la parterul blocului,putand fi pierderi prin pardoseala. Apartamentele de la parter au in plus calorifere si in bucatarie si baie fata de cele de la etajele superioare.Totodata, tevile ce duc catre etajele superioare sunt izolate, apartamentul avand legaturile facute direct din tevile din beciul blocului.
Multumesc anticipat.
Cu ocazia montarii repartitoarelor, fiecarui calorifer i se stabileste un factor de evaluare, numit si factor de conversie, si de asemenea un factor de amplasare.In cazul Dv. acest factor de amplasare trebuie sa fie mai mic decat 1. Cu foarte putin, dar asa ar trebui, pentru ca locuiti la parter.
Pentru stiinta Dv. calculul unitatilor valorice din apartament rezulta din suma tuturor caloriferelor, astfel:
- factor de evaluare (conversie) * diferenta de indecsi (cel nou - cel vechi) * factorul de amplasament.
Prin aceasta formula se va obtine numarul total de unitati calorice ale apartamentului Dv.
La acestea se va mai adauga si cota-parte care va revine pentru caldura la comun (spatii comune incalzite si tevile verticale).
Acestea se vor inmulti cu pretul Gcal care e specific orasului Dv.
Si in final se adauga comisionul firmei care e in jur de 0.5 euro fara TVA pentru un calorifer (daca nu cumva s-o fi modificat)
Din pacate, exprimarea mea a dus la o interpretare gresita a problemei. Nu vor fi montate repartitoare ci doar se vor numara si masura caloriferele si tevile din apartament, urmand ca plata sa se faca in functie de numarul si marimea acestora.
E acelasi lucru. Daca se doreste un calcul corect se urmeaza exact pasii pe care vi i-am aratat mai sus, mai putin consumul dat de diferenta de indecsi.
Deci este important factorul de conversie al fiecarui calorifer, factorul de amplasament cu care se inmulteste suma factorilor de conversie a tuturor caloriferelor din apartament.
Apoi se face suma tuturor apartamentelor si rezulta un total de unitati echivalent termic.
Se calculeaza si partile comune.
La fiecare apartament se aduna caldura la comun cu valoarea caldurii proportional cu suma unitatilor echivalent calorice.
Diferenta intre cele doua mesaje ale Dv. este derutanta, chiar daca recunoasteti ca v-ati exprimat gresit.
Ce vreau sa va spun este ca daca aceasta masuratoare nu se face corect, de catre oameni de specialitate, ci se face o simpla numaratoare a elementilor caloriferelor, acesta este un mod inutil de a inventaria suprafata echivalent termica a fiecarui apartament:
- dupa inventariere se pot schimba caloriferele fara niciun control;
- caloriferele din otel nu au elementi, iar performanta lor (sau a celor din aluminiu) este diferita de a celor din fonta.
Incalzire apartament
Buna ziua,
mama mea locuieste intr-un apartament 2 camere (bloc 20 apartamente), 45 mp.. pe luna oct si noiembrie am avut 40 unitati consum caldura si de ... (vezi toată discuția)