avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Un contract in uk in acelasi domeniu (medical) poate ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Un contract in uk in acelasi domeniu (medical) poate fi considerat vechime in munca in Ro?

Cu acordul conducerii spitalului unde lucrez,am obtinut concediu fara plata 1 an si jumatate si am lucrat in UK ca asistenta medicala.Am facut dovada acestui contract asa cum mi s-a cerut de manager in Ro .
Poate fi calculata aceasta perioada ,lucrata in Uk, ca vechime in munca ,in Ro, si luata in calculul sporului de fidelitate ?.Inca lucrez in acelasi spital (de 17 ani ) si mai am mult pana la pensie.
Efectiv am avut continuitate tot in domeniu medical,chiar daca in tari diferite.Plecarea mea a fost legala,conform legilor ministerului sanatatii si cu acordul spitalului in care lucrez .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:30, 10 Februarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.

O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.

3. Pentru pensie, exista Legea nr.263/2010:
Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.

(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.


4. In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul unui stat membru UE si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia spaniola, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din statul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare Micu Georgeta Micu Georgeta Am lucrat 6 ani in Spania,de 2 ani lucrez in Romania la spital de stat si intrebarea mea este:Cum imi aduc vechimea din Spania pt a fi recunoscuta ca spor de ... (vezi toată discuția)
Vechime la pensie Cine stie Cine stie Daca lucrez in alta tara si platesc toate taxele incontinuu ( o luna in tara respectiva, o luna pauza in Romania)si in Romania imi platesc din mana vechimea ... (vezi toată discuția)
Pensia in romania Bursulica Bursulica Am lucrat part time in Italia 17ani si am platit contributele la INPS As dori sa stiu daca la calculul vechimii in campul muncii , se adauga si acesti ani Va ... (vezi toată discuția)