Buna ziua.mama mea are o pensie de 704 lei.pensia minima.are o datorie de 2900 de lei catre EOS KSI Romania,care printr-un executor judecatoresc a infiintat o poprire la casa de pensii botosani de unde primeste mama pensia.as vrea sa stiu si eu care este valoarea legala a retinerilor care se pot face lunar din pensia mamei,intelegand ca se poate popri o treime din suma ce depaseste 532,5 lei care este jumatate din salariul minim net pe economie,ar trebui sa se urmeze calculul urmator:1065:2=532,5. 704-532,5=171.5,din care o treime adica 57,16667 e corect calculul?
Potrivit art. 729 alin. (3), COD PROCEDURĂ CIVILĂ, se reține numai diferența de bani care depășește cuantumul a 50% (673 lei) din salariul minim NET. Așa prevede legea. Cei de la Casa de Pensii pot să ignore această prevede, și să poprească di întreaga pensie cât stabilește executorul judecătoresc, 1/3 sau 1/2 dacă sunt mai mulți creditori.
În caz de nerespectare a Codului de Procedură civilă, va trebui să faceți Contestație la executare.
Salariul minim BRUT în FEBRUARIE 2020 este 2230 lei, iar NET-ul este 1346 lei.
Dacă se respectă prevederea legală, Casa de Pensii ar trebui să consemneze cuantumul venitului către executor, și să-i rețină diferența de 31 lei.
am inteles dar Casa de pensii are temei legal sa ignore prevederea de a retine 1/3 din diferenta si sa ia 1/3 di toata pensia?atunci ar fi 704/3=234,6667 si in cazul asta tre sa faca o contestatie la executare...corect?
Poprire
vyoletta
indemnizatia de sot supravietuitor poate fi poprita?mama mea primeste pensia de urmas dupa tata 374 lei si indemnizatia de vaduva de 113 lei intr-un cont ... (vezi toată discuția)