avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... poprire legala casa de pensii la pensia minima
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

poprire legala casa de pensii la pensia minima

Buna ziua.mama mea are o pensie de 704 lei.pensia minima.are o datorie de 2900 de lei catre EOS KSI Romania,care printr-un executor judecatoresc a infiintat o poprire la casa de pensii botosani de unde primeste mama pensia.as vrea sa stiu si eu care este valoarea legala a retinerilor care se pot face lunar din pensia mamei,intelegand ca se poate popri o treime din suma ce depaseste 532,5 lei care este jumatate din salariul minim net pe economie,ar trebui sa se urmeze calculul urmator:1065:2=532,5. 704-532,5=171.5,din care o treime adica 57,16667 e corect calculul?
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2020
niciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 15:56, 11 Februarie 2020
Potrivit art. 729 alin. (3), COD PROCEDURĂ CIVILĂ, se reține numai diferența de bani care depășește cuantumul a 50% (673 lei) din salariul minim NET. Așa prevede legea. Cei de la Casa de Pensii pot să ignore această prevede, și să poprească di întreaga pensie cât stabilește executorul judecătoresc, 1/3 sau 1/2 dacă sunt mai mulți creditori.

În caz de nerespectare a Codului de Procedură civilă, va trebui să faceți Contestație la executare.

Salariul minim BRUT în FEBRUARIE 2020 este 2230 lei, iar NET-ul este 1346 lei.
Dacă se respectă prevederea legală, Casa de Pensii ar trebui să consemneze cuantumul venitului către executor, și să-i rețină diferența de 31 lei.

1346 (salariu minim net) : 2 = 673
704 (pensie) - 673 = 31
Dapix, utilizator
dar,in principiu,calculul meu e corect,nu?
Nu-i corect. Ați calculat greșit în defavoarea dumneavoastră. V-am dat eu mai sus calculul corect aplicabil anului 2020.
.
Dapix, utilizator
am inteles dar Casa de pensii are temei legal sa ignore prevederea de a retine 1/3 din diferenta si sa ia 1/3 di toata pensia?atunci ar fi 704/3=234,6667 si in cazul asta tre sa faca o contestatie la executare...corect?
niciu, utilizator

Alte discuții în legătură

Executare silită, imposibilitate de a onora datoriile georalu1979 georalu1979 Doresc o soluție în legătură cu niște popriri ca urmare a unor incunviintari de executare silită. Din cauza unor probleme de sănătate, m-am pensionat ... (vezi toată discuția)
Poprire vyoletta vyoletta indemnizatia de sot supravietuitor poate fi poprita?mama mea primeste pensia de urmas dupa tata 374 lei si indemnizatia de vaduva de 113 lei intr-un cont ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie minima alialex alialex Bună ziua, Soțul meu este pensionar (pe caz de boală) cu un venit de 800 lei format di 256 lei pensie și 544 indemnizație socială. Are o poprire la ... (vezi toată discuția)