avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Prietenului meu i-a murit tatal pe 20 noiembrie anul trecut. Nu a lasat niciun testament si nici nu a apucat sa treaca casa pe numele lui. Ca mostenitori este el, mama lui, cele 4 surori din mame diferite si mostenitorul fratelui vitreg deoarece si acesta a decedat. Cum ar trebui sa procedeze si cum se imparte mostenirea? Mentionez ca pe actul de vanzare/cumparare al casei apare defunctul si sotia sa. Va multumesc anticipat de raspuns. De asemenea mai exista o rata la banca in franci elvetieni pe numele lui si al sotiei.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2020
AriaAlexandra, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 11:24, 12 Februarie 2020
Buna ziua,
Inteleg ca in total defunctul a avut 6 copii + sotia supravietuitoare.

In acest caz se aplica prevederile art.Art. 972 alin.1 cod civil: (Cota succesorală a soţului supravieţuitor)

(1) Cota soţului supravieţuitor este de: a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;

si art. 975 cod civil (Dreptul de moştenire al descendenţilor ) alin.(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire;
si pentru ca exista si un fiu predecedat se aplica si alin.(4): Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală.



Îmi puteți spune va rog frumos în termeni uzuali? Deci. Mama lui are un sfert din partea tatălui. Iar el se bate cu surorile și copilul pentru celelalte 3 sferturi? Și ținând cont ca locuință se afla pe numele ambilor soți înseamnă că se împarte jumătate jumătate. Deci soția supraviețuitoare are deja 50 la suta și încă un sfert din jumătatea defunctului. Am înțeles bine? Adică soția deține 57,5 la suta din casa?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adică soția deține 57,5 la suta din casa?

50: 4 fac 12.5 plus 50, fac 62.5%, daca va e mai usor in procente.
restul de 37.5, se imparte egal intre copii sau/ si urmasii lor. 6.25% pt fiecare copil plus 1 nepot.
La fel se imparte si datoria
Daca nu se inteleg, vor dezbate mostenirea in instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2020
gi-jane2, moderator
Daca bunul a fost cumparat in timpul casatoriei, jumatate apartine sotiei iar in masa succesorala va fi inclusa numai jumatatea sotului decedat. Din aceasta jumatate, un sfert mosteneste sotia iar restul de trei sferturi (din jumatate) se imparte in mod egal intre toti copiii defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire mihaelamaduta mihaelamaduta Daca sotul a decedat, sotia are dreptul la o parte ramasa mostenire sotului de la parinti (Sotul decedat avand copil dintr-o casatorie anterioara, din ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala iancu123 iancu123 la cat se intinde in procent din masa succesorala, rezerva succesorala? (vezi toată discuția)
Bunuri inainte de casatorie mshboss mshboss Buna seara! Sunt casatorit,sotia detine un apartament dinaintea casatoriei. Intrebarea mea este daca voi avea vreodata vreun drept legal asupra ... (vezi toată discuția)