Am solicitat sporul pentru vechimea in munca firmei la care lucrez (care este foarte cunoscuta !)
Mi s-a raspuns ca sporul "a fost inclus in salariu" dar acest lucru nu poate fi dovedit .La rubrica spor vechime din contract este tras linie si nu este stipulat "introdus in salariu" si nici in ROI sau CCM pe 2007-2010 nu este trecut acest lucru.La cererea pe care am facut-o in scris, mi s-a raspuns " ...SC...nu va da curs solicitarii dvs.,si o va respinge (atentie !) ca profund intemeiata.(gura pacatosului adevar graieste...)
Va rog sa-mi spuneti daca ii actionez in judecata, am sanse sa castig acest drept ? Ma gandesc la faptul ca firma apeleaza la avocati foarte cunoscuti pe care eu nu-i pot angaja si cum merg lucrurile acum in Romania chiar daca ai dreptate poti pierde un proces...:(
Va multumesc si astept cu mult interes raspunsul dumneavoastra.
Oricat de cunoscut si de experimentat ar avocatul societatii unde lucrati, actele vorbesc de la sine, asa ca nu va faceti griji daca avocatul dvs nu ar fi de acelasi calibru.
Problema se mai poate pune si altfel.
Nu stiu de cand sunteti dvs angajata acestei firme, dar se poate intampla ca inainte de angajarea dvs sa se fi convenit ca sportul de vechime sa fie inclus in salariu si sa nu mai apara separat pe fluturas.
Se practica aceasta metoda, chiar noi am aplicat-o incepand cu 2000.
Daca nimeni din firma nu beneficiaza de spor de vechime, s-ar putea ca unul dintre motive sa fie acesta.
Stu ca pare un pic....... nedrept, ptr ca includerea in salariu a sporului s-a facut la cuantumul de atunci (adica de la includere).
Dar se practica aceasta metoda. Mai mult, chiar in sistemul bugetar sporurile au fost incluse in salariu.
Mai bine mai studiati problema inainte de a incepe o actiune in justitie. Va trebuie informatii certe privind starea acestui spor si abia apoi sa luati o hotarare.
Se poate sa fie inclus in salariu, dar trebuie sa existe si undeva scris (in cim sau act aditional). in instanta trebuie sa dovedesti ca angajator ca ai mentionat undeva.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri ! Vroiam sa va spun ca nu exista stipulat in nici un document acest lucru (ca s-ar fi hotarat includerea acestui spor in salariu) Salariile fiind mai mari decat cel minim si mediu pe economie "s-a profitat" ca nimeni nu-l va cere si...nu l-au dat pur si simplu.
In raspunsul pe care l-am primit ar fi fost normal sa mi se spuna (sa se faca trimitere la actul respectiv) dar stiu sigur ca asa stau lucrurile.Cineva din cadrul Departamentului Resurse Umane mi-a spus : daca ne dai in judecata 99% castigi...
Spor vechime
lif
Conform art.41 din ccm :părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru
includerea unor sporuri în salariul de bază, ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca
geo123
Sunt angajata la o firma cu 5 angajati pe un post de studii superioare ( am studii superioare), cu un salariu de 1300 lei. In CCMN 2007-2010 art.41(d) se ... (vezi toată discuția)