avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Consultatii juridice
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Consultatii juridice

Buna ziua. Doresc sa stiu daca o persoana licentiata in drept poate acorda doar consultatii juridice fara reprezentare in instanta si in ce conditii. Eventual o trimitere la un act normativ, care permite sau interzice consultatiile juridice fara reprezentare in instanta a licentiatilor in drept.
Iti recomand, cu caldura:
Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat;
Legea 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic;
Codul de procedura civila art. 67 si urmatoarele;
Art. 1532 si 1535 din Codul civil
Bafta1
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2009
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
Multumesc pentru indicatiile INUTILE ! Am scris clar, FARA REPREZENTARE IN INSTANTA !
Conform legii, licentiatii in drept nu au dreptul de a primi bani pentru consultatii juridice, adica sa ofere consultanta juridica contracost.
Spirios a scris:
Multumesc pentru indicatiile INUTILE ! Am scris clar, FARA REPREZENTARE IN INSTANTA !

Si de unde reiese exact ca acele articole se refera numai la reprezentare in instanta sau la consultatii cu reprezentare in instanta?
Inteleg ca doriti numai sa dati consultatii juridice si sa reprezentati, dar nu in instanta? Ca in legi nu se face diferenta la reprezentari in fata diverselor institutii, doar CPC are ceva prevederi aparte.
NU exista activitat juridice care sa includa numai consultatii si sa excluda reprezentari... fie si numai in instanta!
Extras din legea nr. 255/2004:
68. Articolul 82 va avea următorul cuprins:
"Art. 82. - (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi*) persoanele fizice sau juridice care au fost autorizate în baza altor acte normative ori au fost încuviinţate prin hotărâri judecătoreşti să desfăşoare activităţi de consultanţă, reprezentare sau asistenţă juridică, în orice domenii, îşi încetează de drept activitatea. Continuarea unor asemenea activităţi constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale.
(2) De asemenea, la data intrării în vigoare a prezentei legi*) încetează de drept efectele oricărui act normativ, administrativ sau jurisdicţional prin care au fost recunoscute ori încuviinţate activităţi de consultanţă, reprezentare şi asistenţă juridică contrare dispoziţiilor prezentei legi.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplică profesiei de consilier juridic, care va fi exercitată potrivit dispoziţiilor Legii nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic.
(4) Consiliile şi decanii barourilor au obligaţia şi autorizarea să urmărească ducerea la îndeplinire a prevederilor alin. (1) şi (2) şi să ia măsurile legale în acest sens."
Cazacioc v-a raspuns corect si l-ati insultat din frustrarea dv. de a nu sti cum sa cititi raspunsul. Foarte urat... :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare societati comerciale ddmn ddmn buna ziua, vreau sa infiintez o firma care va avea a obiect de activitate " infiintare firme " , dar nu stiu ce acte imi sunt necesare pentru a prezenta ... (vezi toată discuția)
Sc - cod caen 6910 Cosmin Sighiartau Cosmin Sighiartau As dori un raspuns la o intrebare pentru care nu am timp sa stau sa studiez amanuntit. As dori sa inffintez (sa cumpar) o SC pe care sa desfasor activitati ... (vezi toată discuția)
Decizia Îccj (complet ril) nr. 15/2015 ContSters46578 ContSters46578 Prin Decizia nr. 15/2015, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii și a constatat că \"fapta unei persoane care exercită activități ... (vezi toată discuția)