Art. 104 alin. (2) din Legea nr. 196/2018 prevede că asociațiile de proprietari înființate anterior intrării în vigoare a legii își păstrează statutul juridic obținut la data înființării acestora, dar se vor organiza și vor funcționa în conformitate cu prevederile prezentei legi. Legea a intrat în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, deci se poate interpreta că acesta este termenul. Totodată, legiuitorul a intenționat să fie flexibil și nu a impus expres în lege un termen.
Cu alte cuvinte, legea nu stabilește un termen exact deoarece această obligație nu implică dizolvarea și reînființarea asociațiilor (respectiv termene lungi), ci modificarea structurii organizatorice, a modului de funcționare și a actelor asociației potrivit legii noi. Aceste obligații pot fi îndeplinite într-un termen rezonabil, ceea ce probabil a avut în vedere și legiuitorul. La acest moment, toate actele normative sunt aprobate și produc efecte (inclusiv ordinul privind statutul asociației și regulamentul de condominiu), iar termenul rezonabil a trecut de ceva timp.
Trebuie avută în vedere obligația prevăzută la art. 47 din lege, cu privire la convocarea anuală a cel puțin unei adunări generale a asociației de proprietari, în primul trimestru, ocazie cu care forul deliberativ al asociației de proprietari decide cu privire la aceste aspecte. Au cam trecut două termene de convocare (trim. I din 2019 și suntem pe finalul trim I din 2020), prin urmare, orice termen rezonabil a fost depășit în prezent.
Mai mult decât atât, Legea 230/2007 nu mai este în vigoare de 1,5 ani, astfel, cadrul legal pentru o altfel de organizare și funcționare decât cea prevazută de legea nr. 196/2018 nu mai poate exista în prezent.
~ final discuție ~