avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... permis suspendat cetatean strain
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

permis suspendat cetatean strain

Buna ziua,
Sunt cetatean strain si mi-a fost suspendat permisul pe 90 zile, politistul mi-a spus ca il pot recupera in 30 de zile daca vin cu dovada platii amenzii si o hartie de la notar in care ma angajez ca nu voi circula in Romania.
Notarul trebuie sa fie din Romania? cat timp nu am drept de conducere in Romania?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:27, 11 Aprilie 2020
Multumesc pentru raspuns.
Permisul este strain, a fost suspendat in 22.02.2020, dupa cateva ore am parasit teritoriul Romaniei (ma aflam in drum spre aeroport)si nu am putut sa ma intorc in 30 de zile.
Nu inteleg de ce trebuie sa dau testul de 15 intrebari dupa expirarea celor 90 zile si de ce se prelungeste perioada de suspendare pana la 120 zile. daca nu ajung la timp Nu vin in Romania pentru ca este acesta situatie de urgenta nu pentru ca nu vreau.
Exista posibilitatea ca eu sa-mi recuperez permisul prin ambasada dupa expirarea celor 90 de zile?
Imi cer scuze pentru raspunsul anterior.
Legea s-a modificat anul trecut, prin urmare ar fi trebuit sa sustineti obligatoriu acel examen :
"Art.106.1 din OUG 195/2002
(1) Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, în mod obligatoriu, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenției, un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, atunci când suspendarea a fost aplicată pentru:
a) conducerea sub influența băuturilor alcoolice;"

Conform art. 106 insa:
"(1) Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație prevăzut la art. 104 alin. (2) lit. a) până în a 30-a zi, inclusiv, sau până în a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care poate solicita reducerea potrivit art. 104 alin. (3) sau art. 104 alin. (4), după caz."

Daca v-a fost suspendat permisul in 22.02.2020 aceasta inseamna ca a trecut termenul in care puteati sustine examenul, deci suspendarea se va majora la 120 de zile:

Art. 106.1
"(3) Perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce prevăzute la alin. (1) și (2) se prelungesc, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaștere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare."

Deci il veti putea recupera cam pe la sfirsitul lunii iunie. Din pacate in regulamentul de aplicare a codului rutier , respectiv HG 1391/2006, nu este prevazuta vreo alta modalitate de restituire a permisului. Nu stiu daca ambasada va poate ajuta in acest sens.

Mai jos veti gasi linkurile cu varianta actualizata a celor doua legi, respectiv codul rutier-OUG 195/2002 si regulamentul sau de aplicare -HG1391/2006. Partea cu restituirea permisului incepe de la art. 219 din regulamentul de aplicare.
[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Aprilie 2020
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redobandire carnet conducere la 30 zilebuna ziua ! se poate redobandi carnetul de conducere la 30 zile ... Teo15 Teo15 Buna ziua ! Se poate redobandi carnetul de conducere la 30 zile in cazul in care conducătorul auto a fost depistat cu o alcoolemie in aerul expirat de ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis suspendat alcool laura80a laura80a Buna seara! Am urmatoarea situatie...permis suspendat 90 zile (pt alcool 0,13). Din ce am citit se poate sustine examenul de redobandire si reducerea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile din hg ... Teofil56 Teofil56 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile din hg 1391/2006 pentru depunerea cererii de reducere a perioadei de suspendare a permisului auto ... (vezi toată discuția)