avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Plata pensieie recalculate, retroactiv
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Plata pensieie recalculate, retroactiv

Tatal mei a iesit la pensie in 2016 august, in 2020 ianuarie, in urma unei cereri, i s-a recalculat pensia, aceasta crescand semnificativ. Intrebarea mea este: are dreptul sa primeasca diferenta de bani, retroactiv din 2016 pana in prezent? avand in vedere ca cei ce la casa de pensii au gresit calculul. Prin ce metode? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 22:57, 23 Februarie 2020
Legea 263/2010
Art..107
(1) În situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.

(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) și (1^1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripție, calculat de la data constatării diferențelor.

In concluzie:
Dfrepturi restante se ;pot obtine doar pentru 3 ani din urma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi gr. a ii -a de munca mililaur mililaur Am depus o cerere pentru calcularea drepturilor aferente grupei a a II-a de munca si mi s-a spus ca nu se dau retroactiv banii decat pentru un an de zile. ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, în cât timp se prescrie o datorie la casa de pensii? ... Iulia r. Iulia r. Bună ziua, în cât timp se prescrie o datorie la Casa de Pensii? Menționez ca este vorba despre plata unei pensii de boală timp de 1 an, când am fost și ... (vezi toată discuția)
Contestatie pensie yanisb yanisb Se poate contesta o decizie de pensionare dincolo de termenul de 30 de zile daca observi sau iti deschide ochii cineva,ca s-au calculat gresit drepturile? (vezi toată discuția)