avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru

Buna ziua,
Pentru depunerea unei cereri de chemare in judecata, actiune in pretentii,
fiind vorba de recuperarea un prejudiciu pentru ultima factura neplatita (5834 lei) de catre Beneficiar (Consiliul judetean), actiunea se depune la judecatorie instanta de drept civil? Se va plati taxa de timbru?Cum se calculeaza si se depune o data cu actiunea, sau transmite instanta notificare cu valoarea ce va trebui achitata?
Cel mai recent răspuns: alina oana , utilizator 16:11, 24 Februarie 2020
Buna ziua,

Instanta competenta este judecatoria in circumscriptia careia se afla sediul paratului.

Dovada achitarii taxei judiciare de timbru se poate depune odata cu cererea de chemare in judecata sau instanta, in faza regularizarii cererii de chemare in judeata, prin adresa va va instiinta cu privire la obligatia de plata a taxei de timbru si cuantumul acesteia

Daca dispuneti de suma necesara va recomad sa achitati taxa de timbru anticipat si sa depuneti dovada platii odata cu cererea de chemare in judecata.

Modalitatea de calcul a taxei este cea prevazuta de art. 3 din OUG 80/2013:

Articolul 3

(1) Acțiunile și cererile evaluabile în bani, introduse la instanțele judecătorești, se taxează astfel:

c) între 5.001 lei și 25.000 lei - 355 lei + 5% pentru ce depășește 5.000 lei;


Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2020
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Multumesc pentru raspuns! La prejudiciu se calculeaza atat factura neplatita plus penalitatile pe zi intarziere si la aceasta se raporteaza taxa de timbru?
Cererea se depune la instanta din circumscriptia domiciliului paratului, va trimite instanta o adresa cu calculul taxei de timbru (puteti s-o anexati si direct, depinde ce actiune formulati):
-cerere de valoare redusa (taxa timbru 200 lei);
-ordonanță de plată (tot 200 lei);
-acțiune de drept comun (397 lei).
Oricum, trebuie să știți și ce variantă alegeți, deci cel mai bine ar fi să alegeți un avocat măcar pt redactare și trimitere cerere, insotita de acte, pentru a va augmenta sansele si a nu comite erori, onorariul avocatial il recuperati ulterior pa calea cheltuielilor de judecata.
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2020
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
Taxa de timbru se calculeaza avand in vedere atat debitul principal, cat si penalitatile calculate la acest debit.

Daca nu exista motive de ordin financiar, depuneti taxa de timbru odata cu cererea de chemare in judecata deoarece castigati foarte mult timp.

Taxa de timbru se plateste in contul DITL de la sediul reclamantului, plata poate fi facuta on line, la banca, oficiul postal.

De asemenea, va recomand sa aveti ca prima optiune o cerere intemeiata pe dreptul comun, intrucat in practica cererile cu valoare redusa sau ordonanata de plata sunt usor de paralizat prin diverse mijloace de aparare, una dintre acestea fiind contestarea cuantumului creantei.

Nu recomand folosirea acestor proceduri speciale decat dupa o analiza concreta a spetei si in conditiile in care exista siguranta ca sunt intrunite toate conditiile de admisibilitatea.

Adesea justitiabilii apeleaza la cele doua proceduri speciale intrucat sunt incantati de lucruri cum ar fi o valaoare mai mica a taxei de timbru (in conditiile in care in cazul dvs. diferenta nu este foarte mare ) sau de faptul ca durata procesului ar fi mai mica, uitand de intrunirea conditiilor de admisibilitate si sunt nevoiti ulterior sa formuleze o cerere intemeiata pe dreptul comun.

Pentru calcularea cuantumului taxei de timbru, cautati pe net: calculator taxa judiciara de timbru , site -ul www.just.ro.

Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2020
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Multumesc pentru raspunsuri si ajutor, sunt un consilier juridic la inceput de drum, incerc sa profit de orice sfat primit pe acest site de la oameni cu experienta in domeniu. In aceasta situatie voi merge pe dreptul comun, nu proceduri speciale , cu o taxa de timbru de 516 lei calculat pe net si o vom depune odata cu cererea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate recupera prin instanta prin procedura ordonantei de ... noa noa Se poate recupera prin instanta prin procedura ordonantei de plata contravaloarea unei facturi de penalitati de intarziere sau nu? (vezi toată discuția)
Proprietate cu cota in diviza-cum poti iesi fara acordul partilor Petrescucr@gmail.com Petrescucr@gmail.com Am mostenit un teren si o casa ,impreuna cu alte rude (in numar de 6). Care este procedura sa separ cota in diviza de ceilalti ,cat ar costa? Ma refer la ... (vezi toată discuția)
Taxa divort dorel13 dorel13 taxa de divort si timbrul judiciar ce valoare au si cand se platesc? Odata cu depunerea cererii de divort? (vezi toată discuția)