avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Timpul de lucru si fisa postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Timpul de lucru si fisa postului

1. Legea 1/2011 precizeaza ca:"Articolul 262
(1) Activitatea personalului didactic de predare se realizează într-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe săptămână, și cuprinde:
(...)c) (...) învățare pe tot parcursul vieții.
(2) Activitățile concrete prevăzute la alin. (1), care corespund profilului, specializării și aptitudinilor persoanei care ocupă postul didactic respectiv, sunt prevăzute în fișa individuală a postului. Aceasta se aprobă în consiliul de administrație, se revizuiește anual și constituie anexă la contractul individual de muncă.
Articolul 328
(3) Învățarea pe tot parcursul vieții cuprinde (...) și formarea profesională continuă a adulților.
Articolul 245
(6) Personalul didactic, (...) din învățământul preuniversitar este obligat să participe periodic la programe de formare continuă, astfel încât să acumuleze, la fiecare interval consecutiv de 5 ani, considerat de la data promovării examenului de definitivare în învățământ, minimum 90 de credite profesionale transferabile.
2. Avand in vedere prevederile legii 1/2011, angajatorul are obligatia de a include in timpul de lucru si activitati de formare continua a personalului didactic?
Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2020
Radamante, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radamante , utilizator 15:34, 28 Februarie 2020
Da, daca nu ar afecta programa, in sensul ca persoana respectiva (cadrul didactic) sa fie inlocuita la catedra, daca aceasta, in timpul celor 8 ore de activitate zilnic (40 ore/spatamana) nu ar avea timp neafectat cu ”predarea la clasa”. Daca nu exista ”ferestre” - timp neocupat cu predarea la clasa - atunci angajatorul nu poate fi obligat, dar astfel de situatii ar fi exceptionale (de regula, chiar si in aceste situatii angajatorul ar trebui sa asigure o persoana care sa va inlocuiasca). Problema nu se pune in atat mediul urban, cat in mediul rural, unde personalul didactic e deficitar. E posibil ca aceste programe de formare continua sa fie organizate si in perioada vacantelor elevilor/studentilor. E bine sa luati legatura cu directorul institutiei, cu Inspectoratul, cu Ministerul pentru a primi informatiile cat mai corecte, fiindca legea pe care o invocati ”spune”, dar de la ea sunt alte ”legi” care ”precizeaza, deroga, trimite etc.” In functie de informatiile pe care le primiti (va recomand sa faceti petitii la aceste institutii) puteti sa actionati in consecinta, avand in vedere faptul ca durata acumularii celor 90 de credite se intinde pe o perioada de 5 ani.
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2020
jurist2020, utilizator
Nu pot fi alte legi. Ai 3 legi: 1/2011. Codul Muncii si OUG privind formarea profesionala a adultilor. Legea 1 este legea speciala, ea trebuie aplicata prima, lege ce nu poate fi "ignorata" prin ordin de ministru ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Statut cadre didactice Mihaiza Mihaiza În Art. 262 Legea 1/2011 Norma didactică Statutul personalului didactic din învăţământul preuniversitar este prevazut : Norma didactică Art. 262 (1) ... (vezi toată discuția)
Norma didactica oana0309 oana0309 buna ziua. am o dilema. avand in vedere urmatoarele: Art. 262. - (1) Activitatea personalului didactic de predare se realizează într-un interval de timp ... (vezi toată discuția)