Dacă reclamanta a introdus recursul conform art. 488 NCPC, dar nu a invocat nici un aliniat din art. 488, se poate solicita respingerea recursului introdus de reclamantă?
Era obligată reclamanta să menționeze aliniatul din art 488 NCPC pe care s-a bazat, sau e bine și doar așa cum a facut ca a invocat recursul în casatie , invocând art. 488 NCPC fara sa indice si aliniatul din art. 488 NCPC.
Ce doriti sa spuneti prin expresia ,,există posibilitatea''?
Ca ar putea fi discutabil recursul?
Sa zicem ca reclamanta ce a introdus, a introdus recursul in termenul legal, a indicat ca recursul introdus se intemeiaza pe art. 488 ncpc, a si motivat cu explicatie nemultumirea solutiei data prin sentinta ca fiind nelegala, deci in actíunea de recurs, reclamanta a explicat de ce sentinta este nelegala, invocand art. 488 ncpc dar nu a indicat litera sau nr. crt. din art. 488 ncpc.
Exista posibilitatea ca recursul sa fie admis daca in sedinta publica va indica nr. crt. si litera din art. 488 ncpc?
Instanta va avea in vedere daca reclamanta a efectuat recursul in termenul legal cat și art. de lege (art. 488 cpc).
Acum ca nu a specificat litera sau nr. 1 -2 din art. 488, nu vad de ce ar exista posibilitatea ca instanta sa ii respinga recursul, mai ales ca asa cum ati spus, reclamanta a explicat de ce sentinta este nelegală.
În opinia mea, după introducerea recursului pe art. 488 cpc, si in urma analizarii a celor ce a scris reclamanta in recurs, instanța ar trebui sa verifice daca recursul se intemeiaza pe o litera din art. 488 cpc. Daca instanța considera ca recursul este intemeiat pe o litera din art. 488 cpc, va putea sa admita recursul chiar daca reclamanta nu a indicat si litera din art. 488 cpc.
Am urmărit cu interes comentariile, si da, asa spune legea, ca recursul trebuie motivat in drept, dar daca e sa ne gandim mai bine, pana sa se ajunga in faza de recurs, au fost procese pe fond si in apel, iar apoi recursul.
Logic, in mare parte, la instanta de fond si chiar la instanta de apel, judecatorii nu redacteaza motivat asupra a ceea ce cer părtile (am pățit pe pielea mea), si in recurs, se poate invoca casarea sentintei (art. 488, (1), nr. 6, sau si alin. 2.
Spuneti ca recursul trebuie motivat in drept, dar oare sentinta atacata cu recurs, de ce nu sunt motivate in drept de catre instante la solicitarea părtilor.
Instantele de fond si de apel omit sa motiveze ceea ce părtile solicit, (fie ca instantele au gresit fara sa vor sau cu intenție rea nu s-au pronuntat), si atunci, partea care introduce recursul in temeiul art 488 ncpc, dar care nu a motivat si in drept alin. din art. 488 ncpc, instanta de recurs sa respingă recursul partii ce a introdus recursul sub motivarea ca nu a motivat in drept !
Nu mi se pare corect, dar n-avem cu cine ne pune, instantele fac ce vor!