Buna ziua. Sunt pensionar militar, angajat de 4 ani in sectorul public, de pe 9 decembrie fiind disponibilizat in baza L329 (am optat pentru pensie). Rugamintea mea este sa-mi spuneti daca am dreptul sa cer recalcularea pensiei prin atasarea celor 4 ani lucrati in civilie la pensia militara. Va multumesc mult.
Se poate doar daca indepliniti conditiile de varsta si stagiu de cotizare dupa Legea 19/2000. Asta inseamna sa ne comunicati:
- data nasterii
- total vechime in munca (militar +civilie)
- studii superioare
- grupa I sau II de munca
Am efectuat stagiul militar: 1 an 4 luni
Am lucrat intr-o fabrica de confectii: aprox. 1 an
Intre 1983-1986 am urmat cursurile ACADEMIEI MILITARE TEHNICE, FACULTATEA DE AVIATIE, SECTIA SUBINGINERI AVIOANE SI MOTOTARE.
In 2004 am trecut in rezerva.
Va transmit datele asa cum sunt trecute in decizia de pensionare:
1.DATA NASTERII: 07.05.1960
2.DATA IESIRII DIN CADRELE PERMANENTE:04.10.2004
3.VECHIMEA IN SERVICIU:
A. PANA LA IESIREA DIN CADRELE PERMANENTE DIN CARE EFECTIV CA MILITAR = 22 ANI
B. TIMP LUCRAT IN CONDITII SPECIALE:
-3 ANI 9 LUNI 3 ZILE=SPOR100%
-14 ANI 4 LUNI 8 ZILE=SPOR 50%
E. TOTAL VECHIME INTREGITA LA 35 ANI, DIN CARE:
-CALCULABILI LA PENSIA MILITARA DE STAT=35 ANI
Ca civil, am lucrat la Directia de protectie sociala, ca referent educator : 3 ani 11 luni 25 zile.
Va redau un raspuns al Casei de Pensii Prahova, intr-un caz similar cu al dvs.:
Potrivit dispozitiilor art.194 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, intre sistemul public de pensii si celelalte sisteme proprii de asigurari sociale, neintegrate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, inclusiv sistemul pensiilor militare, SE RECUNOSC RECIPROC STAGIILE DE COTIZARE, respectiv vechimea in munca sau vechimea in serviciu, in vederea deschiderii drepturilor la PENSIE PENTRU LIMITA DE VARSTA, DE INVALIDITATE SI DE URMAS.
Asadar, in sistemul public puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare, data la care drepturile de pensie vor fi stabilite numai pentru stagiul de cotizare realizat in acest sistem.