avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penaliari pentru neplata la termen a cotelor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penaliari pentru neplata la termen a cotelor de intretinere

buna ziua,

Penaliarile pentru neplata la termen a cotelor de intretinere lunare sunt considerate venituri ale Asociatiei de Proprietari ?
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:41, 2 Martie 2020
ART. 77 din legea 196/20118
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalitati pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalitatile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile de la termenul scadent pentru plata, fara ca suma penalitatilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afisarii.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere, prevazute la alin. (1), se includ in fondul de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza cu prioritate pentru plata penalitatilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti, precum si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune, reabilitarea termica sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere nu pot fi utilizate si in alte scopuri.
multumesc frumos
deci nu sunt considerate venituri? si nu tb declarate in declaratia 101
Nu sunt considerate venituri.
Penalitatile ,in cazul asociatiilor de proprietari pot fi de 2 feluri
Penalitati aplicate pentru intarziere plata facturi de catre furnizori/prestatori de servicii asociatieid e proprietari si penalitati aplicate de catre asociatia de proprietari
Penalitatile aplicate de catre asociatia de proprietari nu sunt venituri esle se depoziteaza in fondul de reparatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatie scurgere subsol I.Ro.Nic I.Ro.Nic Buna ziua ! In blocul in care stau , s-a spart scurgerea principala ( apa de ploaie si toalete). Am auzit ca exista la Asociatia de proprietari un fond de ... (vezi toată discuția)
Asociații de proprietari: se pot folosi banii din penalizările pe care le-am plătit din 2016 până in 2018 pentru lucrări de întreținere? Adrianvalentin82 Adrianvalentin82 Se poat folosi bani din penalizările pe care le-am platit din 2016 pana in 2018 pt lucrări de întreținere la blocul unde locuiesc? (vezi toată discuția)