avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general registru de casa in valuta
Discuție deschisă în Contabilitate în general

registru de casa in valuta

Am postat problema mea sub titlul "registrul de casa in valuta" in data de 9 decembrie 2009 ora 23:29.
Va rog frumos ajutati-ma si pe mine cu un raspuns,daca se poate.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: deacroxana , utilizator 10:33, 1 Aprilie 2010
buna ziua !
Nu gasesc postarea dvs ; poate a ajuns in alt topic ... va rog , mai spuneti odata despre ce e vorba ; voi modifica si titlul acestui topic in "in registru de casa valuta "
multumesc
-----------
later edit :
am gasit; ma scuzati !:">
reiau ce ati scris dvs aici :
----------
apelez la ajutorul d-voastra deoarece nu stiu cum sa procedez in urmatoarea situatie:
o SRL cu obiect de activitate "transport rutier de marfuri",efectueaza transport intracomunitar in Italia,pentru care intocmeste factura in EUR. Societatea din Italia achita in numerar c-val.facturii,respectiv EUR,pentru care societatea din Romania intocmeste chitanta pe care scrie suma in EUR. Este corect sau trebuie sa intocmeasca chitanta pe formularul de chitanta in valuta.mentionez ca si factura si chitanta sunt intocmite pe formularele obisnuite utilizate pentru RON.
In contabilitate trebuie folosit registrul de casa in valuta ,obligatoriu? Are si multe
bonuri in valuta pentru taxa autostrada,carburanti ,rovinieta,...Cum se contabilizeaza acestea ?
Pot sa inregistrez toate acestea in registrul de casa pentru RON, transformand sumele in valuta din aceste documente in lei la cursul BNR?
Rog ajutor.Va multumesc anticipat.

---------
si incerc si un raspuns :
Legea contabilitatii spune ca operatiunile in valuta se vor inregistra in valuta, si in lei , concomitent.
Atit timp cit incasarea sau plata sa fac in valuta , in contabilitate asa e bine sa fie facute inregsitrarile, pe documentele specifice, descrise de omef 3512
Daca aveti op cu numerar in valuta, atunci se va tine si regsitru de casa in valuta .De asemenea, se va utiliza si formularul de chitanta in valuta .

Se contabilizeaza in conturile corespunzatoare; eu as opta pentru conturi analitice distincte lei/valuta, acolo unde e cazul ( la terti in principal) ; va ajuta si la reevaluarea de la 31.12.2009 care trebuie facuta .
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
Va multumesc frumos pentru raspuns
dar aceste bonuri fiscale ,fara factura,ptr.cheltuieli diverse in valuta se pot scadea direct prin casa in valuta sau trebuie sa ies din casa cu avand si sa intocmesc decont de cheltuieli extern?
se pot scade si direct; dar e bine sa reflectati in conta fenomenul ; respectiv daca dati avans decontare, faceti acte in sensul asta ; daca veti avea vreun control si nu aveti banii in casa asa cum e soldul in registru ( ma gindesc ca actele vin mai tirziu ) sa nu fie probleme; si mai e si raspunderea : de ce sa va asumati dvs un sold, care in realitate nu exista , banii fiind dati altei persoane care raspunde pentru ei ...
Multumesc,asa este.Aveti dreptate.
Mai o nelamurire.Deoarece si soc.din Romania si societatea din Italia sunt inregistrate ca platitoare de TVA, transportatorul,firma romaneasca,intocmeste factura fara TVA (tva zero).Ce trebuie specificat pe factura in acest sens: neimpozabil in Romania sau scutit cu drept de deducere ?
Va multumesc pentru tot.

Alte discuții în legătură

Pfa facturi valuta cactusul cactusul Poate sa-mi spuna cineva daca un CMI poate sa elibereze facturi in valuta si sa incaseze in valuta cu chitanta si prin banca? Avem clienti din strainatate pe ... (vezi toată discuția)
Inreg tva import anonim anonim Cum se inreg un import de marfa ? Dar factura de la comsionarul vamal cu TVA aferent importului?
Multumesc! (vezi toată discuția)
Care este data corecta a efectuarii operatiunilor? alina240 alina240 Buna ziua, Am din nou o intrebare. Ex: Firma presteaza servicii pentru o alta firma din UE. In data de 15.02. emite o factura in euro la cursul BNR. ... (vezi toată discuția)