Succesiunea se deschide la notarul din localitatea unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
La succesiune se depun actele de stare civilă ale defunctului - certificat de deces, certificat de casatorie, hotărâre judecătorească de desfacere a căsătoriei.
Este importantă și perioada cât ați fost căsătoriți și dacă bunurile au fost dobândite în timpul căsătoriei.
Drepturile dumneavoastră sunt, dacă bunurile au fost dobândite în timpul căsătoriei, astfel:
1/2 din dreptul de proprietate al imobilului și al autovehiculului vă aparțin de drept (în calitate de coproprietar).
1/2 din dreptul de proprietate al soțului asupra bunului se împarte între moștenitori - 1/4 soțului supraviețuitor, în calitate de moștenitor rezervatar, iar restul de 3/4 se împarte între descendenții defunctului (fiicele din prima căsătorie).
Deci, soțul supraviețuitor va avea jumătate din bunurile comune dobândite împreună cu defunctul pe durata căsătoriei, plus cota-parte stabilită de lege din jumătatea care revine defunctului și care constituie, de fapt, masa succesorală.
Vă recomand, ca în calitate de soț supraviețuitor, să mergeți la notar și să deschideți dumneavoastră succesiunea, iar în cazul în care acesta vă va comunica că s-a deschis deja, atunci să vă adresați acelui notar prin formularea unei cereri (declarație de acceptare a moștenirii).
Alte drepturi ale soțului supraviețuitor - dreptul de abitatie al sotului supravietuitor
De asemenea, Noul Cod păstrează pentru soţul supravieţuitor dreptul de abitaţie (de a locui) în casa în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă nu are un alt drept real de a folosi o locuinţă corespunzătoare şi dacă respectiva casă face parte din bunurile moştenirii.
Ca şi în Legea 319/1944, care reglementa drepturile soţului supravieţuitor în vechea reglementare, şi Noul Cod prevede că oricare dintre moştenitori poate cere restrângerea dreptului de abitaţie dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor sau îi poate oferi o altă locuinţă corespunzătoare (spaţiul corespunzător se apreciază conform Legii locuinţei nr. 114/1996).
Dreptul de abitatie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii mostenirii. Acest drept inceteaza, chiar inainte de implinirea termenului de un an, in caz de recasatorire a sotului supravietuitor.
Toate litigiile cu privire la dreptul de abitatie se solutioneaza de catre instanta competenta sa judece partajul mostenirii, care va hotari de urgenta, in camera de consiliu.
Nu stiu cat va ajuta din moment ce notarul la care se va dezbate succesiunea va verifica oricum Registrul National Notarial al Regimurilor Matrimoniale, unde ii apare ca defunctul era casatorit.