Situatie:
O persoana a fost angajata la o societate comerciala (X) cu obiect de activitate in domeniul panificatiei/patiseriei/cofetariei, iar la momentul incheierii contractului de munca, aceasta a plecat din firma cu retetele de productie pe care le foloseste la momentul actual.
Societatea comerciala (X) a vandut ulterior dreptul de utilizare a retetelor de productie si a portofoliului de clienti unei alte societati comerciale (Y) cu specificatia ca sunt proprietari si titulari pe drepturile transferate.
Societatea comerciala (Y) care a achizitionat drepturile mentionate mai sus, a descoperit ca aceleasi produse cu aceleasi denumiri sunt folosite, fara drept legal, de o alta societate (Z) al carei actionar este fostul angajat al societatii vanzatoare (X).
Cum putem stopa activitatea societatii (Z) care foloseste ilegal retelete si denumirile produselor?
Pare sa fie un caz de concurenta neloiala ceea ce descrieti, art 2.2.(b) Legea 11/1991 republicata. Actiunea / actiunile impotriva lui Z se pot deschide in instanta. Se poate face si plangere catre Consiliul Concurentei, insa conditiile in care demersul la Consiliu s-ar putea dovedi benefic sunt mai restrictive.
In ambele cazuri ar trebui analizat in ce masura retetele respective au fost protejate de angajator si cat timp a trecut de la momentul cand acestea au inceput a fi folosite fara drept.
De asemenea foarte important de analizat in ce masura retetele au fost/sunt protejate (ca proprietate intelectuala) de vreuna dintre parti. Societatea Y care a primit garantii la cumpararea fondului de comert de la X ar putea cere daune contractuale pentru nerespectarea acestora evident.
In concluzie, ar trebui sa va adresati unui avocat.