avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1324 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in Canada si inregistrat in Romania. Minor in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in Canada si inregistrat in Romania. Minor in Romania cu mama , ce ,legislatie se aplica?


Buna ziua,
Divort in Canada si inregistrat in Romania. Resedinta minor cu mama in Romania, Dupa ce legislatie consider la ce varsta poate MInorul decide cu ce parinte sa stea? (In Canada -de la 16 ani poate decide, in Romaniade la 18?. Cand copilul sta in Romania cu mama si tatal in Canada, dupa ce legislatie - ma iau ? Va multumesc. Apreciez raspunsuri .
Cel mai recent răspuns: Ciobocris , utilizator 16:13, 6 Martie 2020
Dupa legea care v-a guvernat desfacerea casatoriei, respectiv cea canadiana.
In Romania nu este prevazuta o varsta de la care minorul sa decida cu cine va locui, pentru motivul ca minorii sub 18 ani nu au capacitate deplina de exercitiu, ca atare nu sunt in masura sa isi exercite in mod valabil consimtamantul.
Cu toate acestea, in practica, minorii peste 10 ani sunt audiati, insa opinia lor nu este decisiva, in sensul de a putea schimba la 180 grade hotararea initiala de a locui cu un anumit parinte.
Daca in raportul de ancheta psihosociala efectuat de Autoritatea Tutelara se apreciaza ca stabilirea domiciliului minorului la parintele X este in interesul superior al copilului, acesta va locui cu parintele respectiv.
Va multumesc foarte mult .

Asadar legea Canadiana -chiar daca mama copilul si poate mai tarziu tatal vor locui in Romania ?


Va multumesc
Art. 2600 Cod civil
Legea aplicabilă divorţului
(1) În lipsa alegerii legii de către soţi, legea aplicabilă divorţului este:
a) legea statului pe teritoriul căruia soţii au reşedinţa obişnuită comună la data introducerii cererii de divorţ;
b) în lipsa reşedinţei obişnuite comune, legea statului pe teritoriul căruia soţii au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, dacă cel puţin unul dintre soţi mai are reşedinţa obişnuită pe teritoriul acestui stat la data introducerii cererii de divorţ;
c) în lipsa reşedinţei obişnuite a unuia din soţi pe teritoriul statului unde aceştia au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, legea cetăţeniei comune a soţilor la data introducerii cererii de divorţ;
d) în lipsa cetăţeniei comune a soţilor, legea ultimei cetăţenii comune a soţilor, dacă cel puţin unul dintre ei a păstrat această cetăţenie la data introducerii cererii de divorţ;
e) legea română, în toate celelalte cazuri.


Va multumesc foarte mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort in austria amanda111 amanda111 m-am casatorit cu sotul meu in romania dar locuim in austria.avem un copil in varsta de 2 ani,nu avem bunuri in comun,el lucreaza iar eu sunt casnica si aici ... (vezi toată discuția)
Divort cetateni italieni Adelina_Crisan Adelina_Crisan Buna ziua! Sunt casatorista de 10 ani cu un cetatean italian, in prezent eu am domiciliul in Italia. Impreuna avem un copil de 7 ani si voiam sa stiu daca este ... (vezi toată discuția)
Divort dies dies Sunt casatorit si urmeaza sa divortez. Ne-am casatorit in tara de bastina. Avem amandoi dubla cetatenie. Prin urmare, casatoria este inregistrata si in ... (vezi toată discuția)