Buna ziua
O intrebare referitoare la plata impozitului
Eu sunt cadru militar si am scutire de impozit conf. art. 2, lit. a) din OUG nr. 82/2006 si a codulu fiscal art. 456, alin. (1), lit. p).
Problema este urmatoarea, eu sunt casatorit cu casa luata in coproprietate cu sotia, functionarul de la primarie prin aceasta scutire imi acorda doar cota parte scutire din impozitul pe casa si teren (adica partea mea) motivand ca acea cota parte a sotiei nu intra in scutire, eu sustin ca nici unde in codul fiscal nu stipuleaza asa ceva, ba din contra daca se citeste legea reiese ca toata casa este scutita de plata impozitului indiferent ca este proprietate sau coproprietate.
Mentionez ca in codul fiscal scrie asa:
"ART. 456 - Scutiri
(1) Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru:
...
p) clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 2 lit. a), c)-e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, aprobată cu modificări prin Legea nr. 111/2007, cu modificările şi completările ulterioare;"
De asemenea legiuitorul a dat explicatii in subsolul articolului la toate neclaritatile si/sau specificatiile suplimentare referitoare la scutiri partiale a cladirilor din acest art. 456 punctul 1, aceste note suplimentare sunt:
"În cazul scutirilor prevăzute la alin. (1) lit. r), s) şi t):
a) scutirea se acordă integral pentru clădirile aflate în proprietatea persoanelor menţionate la alin. (1) lit. r), deţinute în comun cu soţul sau soţia. În situaţia în care o cotă-parte din clădiri aparţine unor terţi, scutirea nu se acordă pentru cota-parte deţinută de aceşti terţi;
b) scutirea se acordă pentru întreaga clădire de domiciliu deţinută în comun cu soţul sau soţia, pentru clădirile aflate în proprietatea persoanelor menţionate la alin. (1) lit. s) şi t). În situaţia în care o cotă-parte din clădirea de domiciliu aparţine unor terţi, scutirea nu se acordă pentru cota-parte deţi nută de aceşti terţi."
Deci dupa cum observam nici unde nu scrie nimic de scutire partiala sau cota parte in situatia mea.
Va rog daca se poate sa aruncati un pic de lumina asupra subiectului, iar daca este cum gandesc eu va rog sa ma asistati si sa imi dati un sfat cu privire la ce trebuie facut daca primaria refuza in continuare sa ma scuteasca total de acest impozit.
Multumesc
Cel mai recent răspuns:
Dragomiralex , utilizator
00:13, 10 Martie 2020