Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am drept la Somaj?...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am drept la Somaj?...

Buna ziua,

Daca o persoana s a angajat pe 03.februarie.2020 la o firma care de la 13.03.2020 ii restructureaza postul si o da afara, are dreptul sa ceara somaj?

Mentionez ca e vorba de un contract pe perioada nedererminata incheiat in 03 februarie 2020 si fara perioada de proba. Iar persoana are continuitate in piata muncii de mai mult de 5 ani, fara intreruperi
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:55, 10 Martie 2020
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....


Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Șomaj Leonard 2017 Leonard 2017 Daca am lucrat 2ani jumatate fara continuitate pat beneficia de șomaj (vezi toată discuția)
Somaj MariaRamona MariaRamona Buna ziua, Ca si salariat am solicitat concediu fara plata pentru 12 luni de zile si s-a aprobat. La revenire, angajatorul mi-a spus ca o sa-mi inceteze ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu medical vilatoparceanu vilatoparceanu In ce conditii poate un salariat sa beneficieze de somaj daca in ultimele 183 zile a fost in concediu medical si la cat timp de la incetarea acestuia. ... (vezi toată discuția)