avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Patrimoniul inițial al unei Fundații
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Patrimoniul inițial al unei Fundații

Patrimoniul inițial al unei Fundații constituită în 1991 a fost de 300000 lei. Se dorește modificarea scopului fundației. Ce va cuprinde sectiunea "Patrimoniu" în actul constitutiv actualizat? Aceeași sumă din 1991, suma actualizată dar cum? Mulțumesc
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: 1968lucian , utilizator 18:54, 24 Aprilie 2020
"Patrimoniul initial al fundatiei se compune din suma de 30,00 lei, subscris si varsat conform statului/actului constitutiv initial al fundatiei, autentificat la ...."
Multumesc, intrebarea este in baza carui calcul, carei dispozitii legale este facuta actualizarea valorii patrimoniului initial?
Daca va referiti la actulizarea de la 300.000 lei la 30 lei, este vorba de denominarea leului facuta conform Legii nr. 348 din 14.iul.2004 publicata in Monitorul Oficial, Partea I 664 23.iul.2004:
Art. 1. -(1) La data de 1 iulie 2005, moneda naţională a României, leul, va fi denominată astfel încât 10.000 lei vechi, aflaţi în circulaţie la această dată, vor fi preschimbaţi pentru 1 leu nou.
(2) Denominarea reprezintă acţiunea de reducere a valorii nominale a însemnelor monetare.
(3) Leul nou va fi unitatea monetară naţională a României, denumită în continuare leu, şi se va diviza în 100 de bani.
................
Art. 5. -(1) Bunurile, drepturile şi obligaţiile evaluabile în bani, născute anterior datei de 1 iulie 2005, vor fi convertite conform raportului prevăzut la art. 1, în toate cazurile în care acestea fac obiectul unei operaţiuni de evaluare, de plată sau de constituire a oricărui alt raport juridic.
(2) Conversia în noua unitate monetară, prevăzută la alin. (1), va avea loc conform situaţiei existente la data de 30 iunie 2005.
(3) Denominarea se realizează în baza prezentei legi, fără a fi necesară o declaraţie în acest sens din partea persoanelor autorizate.
(4) La data de 1 iulie 2005, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului va înregistra, din oficiu, denominarea valorii capitalului social şi a valorii acţiunilor/părţilor sociale ale persoanelor juridice înregistrate şi va publica pe site-ul propriu lista acestora şi noile valori rezultate, alături de valoarea veche. În acest caz, publicarea în Monitorul Oficial al României a modificării valorii capitalului social şi a valorii acţiunilor/părţilor sociale nu este necesară.
(5) Toate sumele în monedă veche prevăzute în actele normative emise anterior datei de 1 iulie 2005 se înlocuiesc cu sumele în monedă nouă, prin împărţirea la 10.000.
Multumesc mult. Valoarea actualizata a patrimoniului fundatiei (30,00 lei) inscrisa in actul constitutiv actualizat al fundatiei va indeplini criteriile legale, nu vom avea probleme la inregistrarea actului constitutiv la Judecatorie?
Valoarea a indeplinit criteriile legale la momentul constituirii si asta este suficient. Nu veti fi nevoit sa supliniti patrimoniul pana la valoarea actualizata conform legislatiei in vigoare astazi, cata vreme nu constituiti o noua fundatie astazi ci doar rescrieti actul constitutiv.

Alte discuții în legătură

Lei sau ron lucian1956 lucian1956 Buna ziua, La orice tranzactie la banca, depui sau scoti bani, pe chitanta scrie \"Ron\". Si depui sau scoti lei - ma refer la tranzactiile in moneda ... (vezi toată discuția)
Leul greu in carnetul de munca adillosu adillosu Aveti idee cum se va scrie salariul in carnetele de munca de la 01 iulie ?? Se scrie "modificat salariul" sau se trece noul salariu odata cu prima modificare ... (vezi toată discuția)
Moneda in care se emit facturile in romania in moneda nationala ? Facturis Facturis Care este moneda care apare pe o factura in romania emisa in moneda nationala ? RON sau LEU ?? - daca ne uitam la bnr apare \\"Leu (RON)\\" ... iar RON ... (vezi toată discuția)