Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Noile reguli de TVA aplicabile în comerțul online - Probleme și soluții. Lectori: Viboal FindEx. Joi, 21 Octombrie, ora 11:00Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Moneda in care se emit facturile in Romania in moneda ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Moneda in care se emit facturile in Romania in moneda nationala ?

Care este moneda care apare pe o factura in romania emisa in moneda nationala ?

RON sau LEU ??

- daca ne uitam la bnr apare "Leu (RON)" ... iar RON este codul in valuta al monezii nationale in standardele internationale (cod valutar iso 4217)
- dar cica nu e corect deoarece moneda nationala este LEU ... si asa ar trebui sa apara si pe facturile emise.
- ma gandesc ca daca nu e specificat nimic concret in acest caz cred ca nu e gresit nici cu LEU nici cu RON ca fac referire la acelasi lucru.

Pareri ?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:26, 15 Decembrie 2014
art 155

(22) Sumele indicate pe factură se pot exprima în orice monedă cu condiția ca valoarea TVA colectată să fie exprimată în lei. În situaţia în care valoarea taxei colectate este exprimată într-o altă monedă, aceasta va fi convertită în lei utilizând cursul de schimb prevăzut la art. 139^1. Norme metodologice
Cred ca e corect cum doriti.

BNR scrie ambele: [ link extern ]

Legea nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale:

Art. 1. - (1) La data de 1 iulie 2005, moneda naţională a României, leul, va fi denominată astfel încât 10.000 lei vechi, aflaţi în circulaţie la această dată, vor fi preschimbaţi pentru 1 leu nou.

Ron e simbolul bancar al monedei nationale leu.

Actele normative mentioneaza sumele in lei. Vedeti cod fiscal, cod procedura fiscala, etc.

Eu personal folosesc leu.
Ultima modificare: Luni, 15 Decembrie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lei sau ron lucian1956 lucian1956 Buna ziua, La orice tranzactie la banca, depui sau scoti bani, pe chitanta scrie \"Ron\". Si depui sau scoti lei - ma refer la tranzactiile in moneda ... (vezi toată discuția)
Factura externa in lei angelad1 angelad1 Va rog sa ma ajutati cu o informatie, respectiv care este baza legala care reglementeaza posibilitatea de a emite o factura externa la export in Turcia, in ... (vezi toată discuția)
Leul greu in carnetul de munca adillosu adillosu Aveti idee cum se va scrie salariul in carnetele de munca de la 01 iulie ?? Se scrie "modificat salariul" sau se trece noul salariu odata cu prima modificare ... (vezi toată discuția)