avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Aport in natura
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Aport in natura

Am o problema, va rog sa ajutati cu partea legislativa.

Administratorul unei firme a depus bani pentru desfasurarea activitatii. Firma nu este in situatia sa-i returneze bani. Firma are inregistrat in contabilitate o masina (complet amortizat). Intrebarea mea este: firma poate sa deie administratorului masina prin casarea mijlocului fix ca aport in natura, ca compensare a unei sume datorate administratorului? Si daca da, cum se procedeaza? Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ContSters109653 , utilizator 13:43, 16 Decembrie 2009
Mijlocul fix poate iesi din patrimoniul societatii in baza unei facturi fiscale.Dupa tranzactie puteti compensa 455 cu 461.
Se factureaza cu valoarea din contabilitate? si mai departe operez casarea si apare factura ca vanzare a mijlocului fix ca si venituri din vanzari (TVA creat)? Valoarea masinii este mai mica ca suma ce trebuie sa recupereze administratorul de la firma. Trebuie sa intocmesc acte pentru a dovedi ca administratorul si-a recuperat o parte din bani de la firma? Multumesc frumos pentru raspuns.
Pretul de vinzare trebuie sa fie pretul pietei. Fiind vorba de asociat, cel mai bine este sa existe un raport de evaluare al unui evaluator pt stabilirea pretului pietei.
Se intocmeste factura la pretul pietei (cu tva aferent), se incaseaza factura si se restituie creditarea sau se compenseza creanta cu debitul (cu respectarea prevederilor privind compensarea).
Atentie la faptul ca administratorul este persoana afiliata in cadrul firmei si in conditiile in care pretul este subevaluat, organele fiscale pot retrata operatiunea economica
Nu se mai inregistreaza ca si casata masina.Casarea inseamna si radierea ei din circulatie.Se face compensarea datoriei asociatului eventual cu un proces verbal de compensare.

Alte discuții în legătură

Epava-leasing cimpazu cimpazu Buna ziua, am si eu o nelamurire: am o masina in leasing financiar. masina a fost lovita dauna totala. firma de leasing a fost despagubita de asigurarea sa ... (vezi toată discuția)
Urgent, vanzare fier vechi alinutza32 alinutza32 E prima data cand ma confrunt cu astfel de inregistrari. Am dezmembrat un mijloc fix, pe baza procesului verbal incheiat de comisia de inventariere. Mijlocul ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui mijloc fix neamortizat complet popescuem popescuem buna ziua. cu cat pot vinde un mijloc fix neamortizat complet? pot vinde cu ce suma vreau eu mai mare decat valoarea neamortizatata? (pretul de vanzare- ... (vezi toată discuția)