avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul poate sa iti impuna sa iti iei concediu ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul poate sa iti impuna sa iti iei concediu ?

Angajatorul unei companii le a cerut angajatilor sa isi ia concediu 5zile (sa isi scrie o cerere de concediu) prin rotatie, datorita coronavirus. Este sau nu legal ce a cerut angajatorul si daca nu ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:14, 18 Noiembrie 2021
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul Muncii prevede la Art. 148. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Poate asa angajatorul incearca sa reduca din pierderile cauzate de situatia actuala si sa nu afecteza grav drepturile salariale ale angajatilor ( prin inchiderea activitatii/concediere/reducere personal...).
Incercati sa ajungeti la o intelegere cu acesta, nu cred ca va solicita asta daca totul era "roz".
Va poate trimite in somaj tehnic.. daca nu acceptati.
Pot să-mi reiau postul după concediu fara salar
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2021
getaproorocu12@ail.com, utilizator
La incetarea CFS , va reluati activitatea in baza aceluiasi c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna lala21 lala21 Buna ziua,sunt angajata la [Editat],si am observat ca la aceasta firma concediile se dau cand au sefii chef,de exemplu mie mi s-au dat 5 zile luna aceasta,mi ... (vezi toată discuția)
Planificarea concediul de odihna adicoman22 adicoman22 Buna ziua! La noul loc de munca mi s-a cerut sa aduc o planificare privind zilele de concediul de odihna din anul viitor. Este obligatoriul sa aduc o ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna mariayacob mariayacob Buna ziua! Angajatorul meu sustine ca sunt obligata sa fac cererea de concediu pe minim 15 zile ideea este ca eu stiu ca cererea se face exact pe zilele in ... (vezi toată discuția)