avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz - bugetar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz - bugetar

Este posibil sa imi dau demisia fara a mai fi nevoie sa mai treaca nu stiu cate zile de preaviz?
Demisia trebuie motivata, sau e suficienta informarea angajatorului despre intentia mea de a parasi acel loc de munca?
Sunt alte conditii in cazul in care indeplinesc functia de director al unui departament al institutiei?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: dust_in_the_wind , utilizator 15:57, 12 Iulie 2006
buna!Da,se poate sa-ti dai demisia fara sa motivezi acest lucru.Se va da o decizie din partea angajatorului ca urmare a acordului partilor ART.55 lit.b
multumesc alina

dar in ceea ce priveste preavizul? nu am gasit nimic 'palpabil' in codul muncii.. pot depune azi cererea in care scriu ca de maine doresc incetarea activitatii mele in institutie, fara sa mai astept aprobarea acestei cereri?
e posibil ca angajatorul sa refuze cererea de demisie?
preavizul este prevazut a fi respectat si de catre angajat in cazul demisiei,daca angajatorul nu renunta la el ;prin urmare,angajatorul poate fi de acord cu plecarea imediata renuntandu-se la preaviz (caz in care contractul inceteaza conf. art 55,lit b)sau nu,caz in care esti obligat sa respecti termenul de preaviz prevazut de lege;daca indeplinesti functie de conducere termenul este de cel mult 30 zile(depinde de C.C.M. sau C.I.M) iar contractul va inceta conf. art. 55,lit c din codul muncii.
tu trebuie printr-o notificare scrisa ,sa comunici angajatorului incetarea CIM,dupa implinirea unui termen.Tu poti demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin CIM.Daca nu iti semneaza demisia,atunci spune-i si tu conditiile pe care i le ceri pt.a ramane .
Daca vorbim de demisie, este un act unilateral al angajatului si nu se aproba. Se ia act de demisie. In acest caz este obligatoriu termenul de preaviz (15 zile calendaristice, respectiv 30 pentru functii de conducere).
Daca discutam despre incetarea C.I.M. prin acordul partilor, atunci cererea trebuie sa fie facuta explicit in acest sens si sa fie aprobata (nu mai exista termen de preaviz).
Depinde si de posibilitatea de comunicare intre parti (angajat/angajator).
Daca vrei sa pleci oricum, iti sugerez sa faci o singura cerere, de incetare a raporturilor de munca prin acordul partilor si, in aceeasi cerere, sa scrii ceva de genul: "in cazul in care nu veti fi de acord cu incetarea raporturilor de munca prin acordul partilor, urmeaza sa considerati prezenta cerere preaviz, in temeiul art ..... din Codul muncii" (adica demisie)

Alte discuții în legătură

Demisie cu sau fara preaviz? Florentina Mihaela Florentina Mihaela Fiica mea este studenta si a lucrat in timpul vacantei de vara. A fost angajata cu contract de munca full time pe o perioada determinata de 3 luni. Cele 3 luni ... (vezi toată discuția)
Demisie bibipopescu bibipopescu Daca un angajat isi scrie demisia, iar angajatorul i-o aproba la zi, cu ce articol i se poate desface contractul de munca? art.55 B-acordul partilor sau ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz kardia28 kardia28 Buna ziua. Doresc sa demisionez in ziua in care legal trebuie sa ma intorc la servici dupa concediul de maternitate.Problema e ca nu vreau si nu pot sa stau ... (vezi toată discuția)