avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie cu sau fara preaviz?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie cu sau fara preaviz?

Fiica mea este studenta si a lucrat in timpul vacantei de vara. A fost angajata cu contract de munca full time pe o perioada determinata de 3 luni. Cele 3 luni se implinesc pe 28 octombrie. Firma respectiva este o firma privata, de tip SRL. Fiica mea nu are nimic sa le reproseze dar a constatat ca nu poate sa lucreze si sa invete in acelasi timp.
Intrebarea mea este: cum poate pleca cat mai repede de la firma - inainte de 28 octombrie ? E posibil ca firma sa renunte la preaviz ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:55, 10 Octombrie 2015
1. - Poate face o cerere de incetare a contractului individual de munca (CIM) cu acordul partilor conf. art. 55, lit. b) din Codul muncii.
- Aceasta cerere trebuie aprobata de angajator.

2. - Poate demisiona si fara preaviz (art. 81, alin. (8) din Codul muncii daca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin CIM.
- Demisia nu se aproba de angajator acesta trebuie sa ia la cunostinta de notificate si sa procedeze la incetarea CIM.

3. - Poate sa plece cand doreste de la actualul loc de munca si va fi concediata disciplinar (pentru absente nemotivate), conf. art. 61, lit a) din Codul muncii.
- In aceasta situatie salariata va fi convocata la comisia de cercetare disciplinara prealabila, nu se va prezenta si va fi concediata cum am spus mai sus.


4. Din Codul muncii:

Art. 40
...

(2) Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Art. 55
Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
...

Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.



5. Model de cerere de incetare a CIM cu acordul partilor:

Domnule Administrator (Director),

Subsemnatul/a ___salariat/a la Soc. __________, va rog sa-mi aprobati incetarea raporturilor de munca cu societatea dvs. incepand cu data de __ conform ar.55 lit.b) din Codul muncii (acordul partilor).

Data _________ Semnatura,

Dlui Administrator (Director) al Soc. _______



6. Model de notificare de demisie:

Catre,
Soc. ____

Domnule Administrator,
Subsemnatul(a) ____ angajat(a) in functia/meseria _______ la ______, prin prezenta notificare va comunic incetarea contractului individual de munca prin demisie, conf. art. 81 (8) din Codul muncii, incepand cu data de___ deoarece (aici invocati care obligatie din CIM nu a fost respectata de angajator).

Va rog sa procedati la intocmirea documentelor necesare pentru incetarea contractului individual de munca!

Data __ Semnatura
Multumesc mult pentru raspuns si pentru explicatiile referitoare la lege.
Inteleg ca angajatorul - doar daca vrea - poate renunta la preaviz. Este obligatoriu ca preavizul sa fie de 20 de zile lucratoare sau poate fi mai mic? Daca va mai lucra inca 20 de zile lucratoare, va trece de 28 octombrie cand se incheie contractul ei.
Fiica mea doreste sa ramana cu ei in cei mai buni termeni - poate ca in vacanta viitoare va mai lucra acolo.


1. In cazul demisiei preavizul este de cel mult 20 de zile lucratoare si el este prevazut in CIM, la paragraful L.Alte clauze, lit. c).

2. Ca sa ramana in cei mai buni termeni cu angajatorul poate sa lucreze pana expira CIM (nu mai este asa de mult) sau isi poate lua un concediu medical pana la data de 28 octombrie.
Va multumesc pentru raspunsuri si va doresc un weekend placut.
Florentina Mihaela a scris:

Multumesc mult pentru raspuns si pentru explicatiile referitoare la lege.
Inteleg ca angajatorul - doar daca vrea - poate renunta la preaviz. Este obligatoriu ca preavizul sa fie de 20 de zile lucratoare sau poate fi mai mic? ......



Intr-adevar, angajatorul nu are nicio obligatie de a renunta - total sau partial - la preaviz .

Termenul de preaviz este cel mentionat in c.i.m. Efectuarea unui preaviz mai mic decat cel mentionat in c.i.m. este posibila numai in situatia in care angajatorul renunta la o parte din preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie popaangelica popaangelica daca se da demisia trebuie neaparat facut preavizul?daca da cate zile?program 8 ore ? (vezi toată discuția)
Terminarea concediului de ingrijire copil mikitud mikitud buna ziua In situatia in care salariata nu doreste sa se mai intoarca la serviciu care este procedura de incetare a contractului si cu ce articol? Multumesc (vezi toată discuția)
Demisie tatar_nicolae2006 tatar_nicolae2006 Ce repercursiuni poate avea pentru salariat nerespectarea preavizului.Cu alte cuvinte demisionez si din ziua urmatoare nu mai merg la serviciu? (vezi toată discuția)