avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfat despre mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfat despre mostenire

Buna ziua. Sunt intr-o situtie complicata si nu stiu ce sa fac.
Mama si tata sunt decedati amandoi. Mama a lasat un apartment numai pe numele meu cand s-a separat de tata. Mama a locuit impreuna pana la deces cu sora mea cu sotul ei si au o fata de 20 ani. Ceilalti 2 frati stau cu chirie, Inainte sa decedeze, am intrabat-o mereu pe mama ce o sa se intample cu apartamentul dupa decesul ei si ea imi zicea ca toti avem dreptul la apartamentul. Mama nu a last nici un testament.
Acum, sora mea zice ca apartamentul prin drept este al ei, pentru ca a locuit cu mama mea si a avut grija de ea pentru multi ani. Trebuie sa mentionez, ca mama intotdeauna a muncit, nu a castigat multi bani (femeie de serviciu) dar a fost o femeie foarte activa pana a decedat si, la randul ei, a avut grija de apartament, facea de mancare si a avut grija de nepoata,
Fratii mei vor partea lor din apartament, dar sora mea zice ca nu au dreptul, ca ei nu au avut grija de mama si nu au contribuit la cheltuieli pentru orice legat de apartament sau mama.
Eu le am zis ca renunt la dreptul de apartament, locuies in Anglia, dar pentru ca e pe numele meu, nu stiu ce sa fac acum , ca sa scap de el.
Sora mea locuieste in apartament in continuare si zice ca doar ea are dreptul, desi fratii mei vor sa se imparta intre toti trei valoarea la apartament.
Va rog daca se poate sa ma sfatuiti ce sa pot sa fac sa se rezolve situatia in mod legal, si sa nu ma gaseasca pe mine vinovata ca am favorizat pe fratii sau pe sora.
Va multumesc
Cu stima,
Marina,

Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2020
Marina131, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marina131 , utilizator 16:56, 22 Martie 2020
Daca mama nu a lasat un testament, fiecaruia dintre cei patru copii i se cuvine cota de 1/4 din apartament.
Daca vrei sa renuntati la partea dvs, asta va profitua celorlalti, care vor mosteni 1/3 fiecare. Puteti sa faceti asta printr-o declaratie data la consulat/ambasada intr-un termen de 1 an de zile de la data decesului.
Nu are nici un fel de relevanta faptul ca sora dvs a locuit cu mama si a ingrijit-o.
Eu inteleg asa:
Apartamentul in care a locuit mama, este cel de care spuneti ca e pe numele dumneavoastra. Corect?
Cum l-a lasat? Cu ce acte?
Dar daca este doar al mamei sau al dumneavoastra, sora nu are dreptul in totalitate.
Daca este al mamei, ("ea imi zicea ca toti avem dreptul la apartament"), se va imparti la toti fratii.
Lamuriti-ne pe numele cui este apartamentul.
Multumesc pentru raspuns. Da, apartamentul in care sta sora mea este pe numele meu. Cand mama s-a despartit de tata, si au impartit banii dintr-o vanzare anterioara,,mama a cumparat acest apartament, in anul 2000 si m-a trecut pe mine ca proprietar, ca sa nu ceara drept tata la apartament in caz ca il punea pe numele ei(mamei)- (bunuri intre sot si sotie .se impart dupa lege).
Mama a avut incredere sa ma puna pe mine proprietar, ca sa evite alte probleme cu tata, care a decedat cu multi ani in urma.
Sora mea vrea apartamentul numai pentru ea si ma preseaza ca eu trebuie sa il trec pe numele ei.
Multumesc pentru raspuns.
Asa ma gandeam si eu. Dar sora mea este foarte suparata ca restul de frati vor parte egala din aparatment.
Multumesc pentru raspuns.
Asa ma gandeam si eu. Dar sora mea este foarte suparata ca restul de frati vor parte egala din aparatment.

Alte discuții în legătură

Succesiune michel58 michel58 Buna ziua! In anul 2008 a decedat tata, nu a fost dezbatut succesiunea dupa decesul lui. Iar in anul 2014 a decedat si mama si inaintea decesului cu 4 ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire si despagubire sulta sulta Mama mea locuieste impreuna cu cumnata mea si cei doi copii ai ei, unul minor si unul major(ai cumnatei), fratele meu fiind decedat. Si tatal meu este decedat. ... (vezi toată discuția)
Neintelegere pentru sucesiune. cosmd cosmd Mama a decedat acum 2 saptamani si exista neintelegere pentru sucesiunea apartamentului de patru camere care este trecut pe numele ei. Mama a spus ca acest ... (vezi toată discuția)