avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... daune morale
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

daune morale

Buna seara! am si eu o dilema. un profesor de la liceu nu a vrut sa-si faca card pt. primirea salariului. era o ordonanta care impunea acest lucru, ca plata lor sa se faca prin card, dar numai la oras. i-a fost retinut salariul timp de 7 luni, a dat in judecata colegiul si consiliul local si a castigat. i s-a platit salariul, apoi iar i s-a retinut vreo 5 luni, iar i-a dat in judecata si a castigat. ulterior, articolul din ordonanta respectiva a fost declarat neconstitutional. pe conflicte de munca, i s-au respins daunele morale solicitate odata cu plata salariului, la fel si in recurs. as vrea sa stiu daca as putea sa formulez o actiune in contencios impotriva statului roman pentru aceasta ordonanta neconstitutionala, care i-a adus totusi prejudicii profesorului. a stat 7 luni fara salariu, neavand nicio alta sursa de venit. oare as putea sa cer aceste daune in contencios?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:49, 11 Decembrie 2009
Este riscant pe contencios intrucit vi s-ar putea opune autoritatea de lucru judecat mai sigur ar fi la CEDO
Redau mai jos continutul articolului din Legea nr.554/2004 care va da posibilitatea de a depune actiunea in contencios administrativ pentru a obtine despagubiri :

Art. 9. - (1) Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim prin ordonante sau dispozitii din ordonante poate introduce actiune la instanta de contencios administrativ, insotita de exceptia de neconstitutionalitate, in masura in care obiectul principal nu este constatarea neconstitutionalitatii ordonantei sau a dispozitiei din ordonanta.
(2) Instanta de contencios administrativ, daca apreciaza ca exceptia indeplineste conditiile prevazute de art. 29 alin. (1) si (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, sesizeaza, prin incheiere motivata, Curtea Constitutionala si suspenda solutionarea cauzei pe fond.
(3) Dupa pronuntarea Curtii Constitutionale, instanta de contencios administrativ repune cauza pe rol si da termen, cu citarea partilor. Daca ordonanta sau o dispozitie a acesteia a fost declarata neconstitutionala, instanta solutioneaza fondul cauzei; in caz contrar, actiunea se respinge ca inadmisibila.
(4) In situatia in care decizia de declarare a neconstitutionalitatii este urmarea unei exceptii ridicate in alta cauza, actiunea poate fi introdusa direct la instanta de contencios administrativ competenta, in limitele unui termen de decadere de un an, calculat de la data publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(5) Actiunea prevazuta de prezentul articol poate avea ca obiect acordarea de despagubiri pentru prejudiciile cauzate prin ordonante ale Guvernului, anularea actelor administrative emise in baza acestora, precum si, dupa caz, obligarea unei autoritati publice la emiterea unui act administrativ sau la realizarea unei anumite operatiuni administrative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua anstr anstr Cum se poate ataca o ordonanta de urgenta de catre o institutie publica.Este vorba de catre OUG 105/2009 pe care o consideram neconstitutionala.In afara de ... (vezi toată discuția)
Recurs impotriva incheierii miruna.c miruna.c speta e asa: odata cu recursul am ridicat o exceptie de neconstitutionalitate. recursul s-a solutionat pe 30 nov. asa : respinge recursul ca nefondat. despre ... (vezi toată discuția)