avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Legea 19/2020: ce se întâmplă când mama e acasă ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Legea 19/2020: ce se întâmplă când mama e acasă pentru îngrijire copil, iar soțul intră, ulterior, în șomaj tehnic?

Este legal ca intr.o familie mama sa ramana acasa pt supraveghere copil 75%pt inchiderea scolilor,ca mai apoi sotului sa i se închida fabrica si sa fie dat in somaj tehnic cu 75%.Întreb pt ca se pare angajatorul ma pune sa dau o declaratie pe propia raspundere ca sotul nu beneficiaza de zile libere platite de la locul lui de munca.sa inteleg ca este ilegal ca un parinte sa ramana acasa cu legea 19 iar celalalt nu poate beneficia de somaj tehnic? Mai clar un parinte beneficiaza de legea 19 iar celalalt parinte trebuie sa ste in zile libere fara plata? Va rog sa.mi raspundeti.Multumiri
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Martie 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:04, 22 Martie 2020
Burtea mariana a scris:

sa inteleg ca este ilegal ca un parinte sa ramana acasa cu legea 19 iar celalalt nu poate beneficia de somaj tehnic?

Când un părinte beneficiază de șomaj tehnic - care e plătit cu 75% din salariu, nu neplătit - celălalt părinte nu are dreptul la zile libere plătite pentru supravegherea copilului. Aceste două tipuri de beneficii nu se pot suprapune.

Din momentul în care soțul intră în șomaj tehnic dvs. va trebui să vă întoarceți la serviciu.
Puteau sa prevada in legea ca se pot suprapune ...
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Iar daca intre timp si firma mamei se inchide ce se intampla? in concluzie numai un parinte poate primi cei 75%,chiar daca firmele ambilor parinti s.a închis,unul are75%iar celelalt fara plata?
Ambii parinti pot intra in "somaj tehnic".... probabil ca nu se va deconta la ambii angajatori .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu cred că ambii pot beneficia de șomaj tehnic, de ce nu? Că e o formă de protecție a angajaților, nu are legătură cu faptul că-s părinți... Mama întrerupe acele zile pentru îngrijirea copilului și intră în șomaj tehnic, eu așa văd situația asta.

Sau scrie undeva că doi soți salariați la întreprinderi diferite nu pot beneficia simultan de asta? Poate mi-a scăpat.

Alte discuții în legătură

Legea 19 / 2020 Anky1988 Anky1988 Buna ziua.Am si eu o nelamurire in legatura cu legea 19 /2020. Parintii beneficiaza in continuare de zile libere platite pe toata perioada închiderii ... (vezi toată discuția)
Zile libere sau somaj tehnic Robert_m Robert_m Sunt un parinte care beneficiaza de zilele libere pentru a avea grija de copilul meu în baza Legii nr. 19/2020.Starea de urgenta s-a prelungit pana pe 14 ... (vezi toată discuția)
Lege 19 din martie 2020 la cim 2 angajatori minval minval Dacă am cim la 2 angajatori dintre care unul este parțial pot beneficia de indemnizația acordata prin Legea 19/2020 de la ambii angajatori? Sau pot ... (vezi toată discuția)