avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modalitatea de acordare a zilelor libere , potrivit ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modalitatea de acordare a zilelor libere , potrivit Legii nr.19/2020

Prin actele normative emise, Legea nr.19/2020,OUG nr.30/2020 ,respectiv HG 217/2020, s-a decis ca, zilele libere se acordă doar "după epuizarea tuturor opțiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității, inclusiv prin decalarea programului de lucru sau implementarea formelor de muncă flexibile".

Concret un angajator ar trebui sa stie exact care sunt pasii de acordare a acestor zile si care sunt conditiile de acordare a acestor zile.

Legea nr.19/2020 prevede ca, se aplică părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ;
b) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Actu normativ citat dispune ca, in cazul unul din parinti se afla in situatiile urmatoare:
- concediu pentru îngrijirea copilului
- concediu de odihna / concediu fara plata
- are raportul de munca suspendat pentru întreruperea temporară a activității angajatorului sau în cazul soțului/soției acestora, în condițiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii,
- nu înregistrează venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal,

celalalt parinte nu poate beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor.

Referitor la sintagma, "după epuizarea tuturor opțiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității, inclusiv prin decalarea programului de lucru sau implementarea formelor de muncă flexibile". putem afirma ca, angajatorul va trebui mai intai sa decida care poate fi modalitatea concreta de a continua activitatea cu salariatii. Astfel, va trebui sa stabileasca:
1. daca activitatea desfasurata de salariati poate fi efectuata prin munca la domiciliu;
2. daca activitatea desfasurata de salariati poate fi efectuata prin telemunca;
3. daca daca activitatea desfasurata de salariati poate fi efectuata decalarea programului de munca sau stabilirea unui program individualizat de munca.
4. daca acordarea zilelor libere asigura continuitatea activitatii.

Dupa analizarea concreta a acestor aspecte, atunci va putea decide daca acorda sau nu zile libere platite.

Reticenta/neluarea in considerare a prevederilor legale de catre unii angajatori poate conduce la un abuz in respectarea legislatiei.

Impunerea luarii unor zile de CFP. CO de catre salariati este un abuz , care poate fi bazat si pe faptul ca legislatia muncii nu impune - direct - o sanctiune pentru astfel de situatii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediu impus - ordonanta de urgenta 2020 Cristina Elena Mihai Cristina Elena Mihai Buna ziua,am si eu o intrebare,Datorită stării de urgenta impuse de Guvern am decis să stau acasa cu copilul minor, fiind plătită cu cei 75%.Din cate am ... (vezi toată discuția)
Legea 19/2020 și decretul 195/2020 Florentina N Florentina N Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea speta si am nevoie de o opinie juridica obiectiva.... Conform celor inscrise la art. 1 alin. (2) din Legea 19/2020, ... (vezi toată discuția)
Părinți plătiți pe perioada vacantei Vîrciu Vîrciu Este legal dacă angajatorul nu îți aprobă cererea de 75% pentru supravegherea copilului pe perioada vacanței și după până la finalizarea stării de ... (vezi toată discuția)