avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt - prima abatere.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt - prima abatere.

Buna seara! Astazi am incercat sa fur din Auchan dulciuri si alte alimente in valoare de 215 Lei. Am fost prins de catre agentii de paza ai magazinului. Neavand bani sa platesc ce sustrasem, acestia au chemat politia si au facut proces verbal. Acestia mi-au spus ca voi fi apelat sa merg la sectia de politie sa declar ce s-a intamplat.
Se poate va rog sa-mi spuneti ce se poate intampla mai departe? Mentionez ca este prima abatere.
Nu am bani pentru un avocat. Produsele au fost restituite.
Am recunoscut fapta imediat fara nicio rezistenta. Am inteles ca magazinul reprezinta parte civila.
Vreau sa stiu ce ma asteapta.

Va multumesc!

Ultima modificare: Duminică, 22 Martie 2020
Asd.qwe, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vioara esanu , utilizator 01:13, 27 Martie 2024
Se va deschide un dosar penal pentru furt. Tinand cont de cele mentionate ai sanse foarte mari sa beneficiezi de prevederile art. 318 Cod procedura penala, adica de o ordonanta a procurorului de renuntare la urmarirea penala. Cauta pe internet si citeste ce prevede si in ce conditii se da. Deasemenea, nu vei aparea in cazierul judiciar, acolo apar numai cei fata de care s-a pus in miscare actiunea penala si au devenit inculpati, insa sigur nu se va ajunge acolo in cazul tau, cel mult vei avea calitatea de suspect.
Si, la cum scrii, nu pari ca ai fi din categoria celor ce nu-i duce capul, fiind nevoiti sa fure pentru a-si asigura traiul. In mod sigur vei gasi solutii pentru a-ti asigura un venit fara sa mai incalci legea. Succes!
In cazul in care am un loc de munca, ce consecinte va avea acest fapt?
Voi putea sa-mi pastrez locul de munca fara ca acestia sa stie despre situatie?
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2020
trandafir2, moderator
Daca tu nu spui angajatorului despre asta el nu are cum sa afle, pentru ca in cazier nu vei aparea daca nu vei ajunge inculpat. Si sigur nu vei ajunge inculpat cu o astfel de fapta si avand in vedere ca esti la prima abatere. Daca totusi va afla pe alte cai, angajatorul nu prea are baza legala sa te dea afara, decat doar daca ai vreo functie pe care nu o poti indeplini in urma unei condamnari.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti in vedere faptul ca, in cazul infractiunii de furt, poate opera , in anumite imprejurari , impacarea partilor.

Impacarea partilor reprezinta o cauza ce inlatura raspunderea penala.

Aceasta este totala(vizeaza si actiunea civila,alatura celei penale, care este efectiv stinsa ), definitiva ( nu se mai poate reveni asupra manifestarii de vointa, si neconditionata).

De asemenea, impacarea este un act personal , ce trebuie sa aiba loc intre inculpat si persoana vatamata.

Manifestarea de vointa trebuie concretizata intr-o declaratie notariala, ori data in fata autoritatilor abilitate.

Indepartati prejudiciul cauzat si initiati demersuri, asa incat sa intervina impacarea.

CAPITOLUL I
Furtul Art. 231.

Plângerea prealabilă şi împăcarea

(1) Faptele prevăzute în prezentul capitol, săvârşite între membrii de familie de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(2) În cazul faptelor prevăzute la art. 228,art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.

(în cazul săvârşirii infracţiunii de furt în formă simplă, a furtului calificat săvârşit într-un mijloc de transport în comun, în timpul nopţii, de o persoană mascată, deghizată sau travestită, prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase, prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă sau de supraveghere, prin violare de domiciliu sau sediu profesional, de o persoană având asupra sa o armă, dar şi a furtului săvârşit în scop de folosinţă.)

Exista posibilitatea ca magazinul sa nu accepte impacarea partilor.

Fata de prejudiciul redus, se poate dispune renuntarea la urmarire penala.
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2020
trandafir2, moderator
Bună ziua.
Ne puteți spune va rog care a fost verdictul în cazul dvs?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. aseara in jurulm orei 18.00 am sustras dintr-un magazin ... eucalipt eucalipt buna ziua. aseara in jurulm orei 18.00 am sustras dintr-un magazin 2 perechi lenjerie intima din prostie, la iesire m.a oprit securitatea am returnat produsele ... (vezi toată discuția)
Art 228 alin 1 .........cu art 35 alin 1 cod penal Cătălin Dorel Ionel Cătălin Dorel Ionel Am fost prins împreună cu un amic ..in Carrefour odata prejudiciul din seara respectiva a fost recuperat însă noi am furat de 5 ori ...furt in forma ... (vezi toată discuția)
Furt calificat Horatiu1980 Horatiu1980 Am fost șef de tura la un lanț mare de magazine din CJ. În acest timp am sustras din seif suma de 10.000 de lei pe care nu i-am returnat ulterior. Am fost ... (vezi toată discuția)