Bună ziua! Am o nelămurire. Mama mea este angajata unei fabrici dintr-un oraș ce se află la o distanță de aprox 18 km de satul în care ea locuiește. În mod normal se deplasează cu autobuzul la locul de muncă, însă începând de astăzi, firma de transport a întrerupt activitatea pentru o perioadă nedeterminată din cauza covid-19. Ea este în imposibilitatea de a ajunge la serviciu, iar șefa i-a transmis că o va trece ca lipsind nemotivat, ceea ce înseamnă bineînțeles că nu va fi plătită. Întrebarea mea este: nu este ilegal să facă asta, iar dacă nu, cât ar putea să o treacă astfel? Căci mă gândesc că la un anumit nr de "absențe" nemotivate au dreptul să o concedieze. Însă ea nu are cu ce ajunge la serviciu, nu este vina ei. Nu ar trebui să intre în șomaj tehnic? Mai ales că nu este singurul caz de acest gen. Mai are colegi în aceeași situație. În plus, săptămâna trecută i-a forțat să își ia concediu de odihnă pentru a sta acasă. Din câte știu nu îi poate forța să facă asta. Ce este de făcut în situația aceasta? Mulțumesc anticipat!
Sa adreseze cerere scrisa prin care sa anunte conducerea.
Sa aiba dovada de primire a cererii.
O va ajuta la proces daca ii este desfacut contractul.
Ar trebui ca firma sa asigure transportul.