In contextul COVID19, am avut un apel telefonic cu organizatoarea de nunti angajata la localul la care urma sa facem nunta in Septembrie 2020.
I-am explicat faptul ca noi avem aprox. 15 invitati din Italia (2 din ei sunt parintii mirelui) si vreo 6 din Spania, tari in care situatia COVID19 este foarte grava.
I-am explicat, totodata, ca noi nu consideram ca aceasta pandemie se va sfarsi foarte curand si ca dorim anularea evenimentului si returnarea avansului de 4500 lei pe care l-am platit. Bineinteles ca, incercand sa isi faca treaba, ea ne-a rugat sa mai asteptam pana in Iulie - August. Am refuzat, motivand cu faptul ca nu voi avea timp 1 luna de zile sa alerg dupa rochie de mireasa, costum de mire etc. si nici nu voi plati, pana in Iulie - August, aceste lucruri nestiind daca le voi folosi.
Parintii mirelui sunt in acest moment in Italia si le este foarte frica sa iasa din casa si sa vina in Romania (asta daca au posibilitatea). Dorim sa ii ajutam cu banii din avans deoarece au ramas fara locuri de munca si nu mai au sursa de venit.
La telefon, am invocat forta majora ca motiv pentru recuperarea avansului - aspect care se regaseste si in contract. Singura problema ar fi ca in cazul fortei majore, nu este nicio mentiune despre avans:
Reziliere:
- In cazul in care Beneficiarul doreste rezilierea, acesta nu isi primeste avansul;
- In cazul in care Prestatorul reziliaza, acesta sa obliga sa restituie avansul Beneficiarului;
- In caz de forta majora, daca una din Parti cere rezilierea, aceasta se poate face fara penalitati;
Ce v-am scris mai sus nu este mot-a-mot din contract;
Am tot răspuns pe aceeași temă deci voi reitera același răspuns:
Arvuna este supusa repetițiunii (se restituie) în caz de forță majoră! Dacă efectiv v-ați fi răzgândit, nu ați mai fi putut recupera avansul, în situația învederată eu opinez că puteți!
Formulați-le o somație prin avocat iar dacă nu produc efecte, o acțiune în pretenții!
Daca, la momentul incheierii contractului, o parte da celeilalte, cu titlu de arvuna, o suma de bani sau alte bunuri fungibile, in caz de executare arvuna trebuie imputata asupra prestatiei datorate sau, dupa caz, restituita.
Daca partea care a dat arvuna nu executa obligatia fara justificare, cealalta parte poate declara rezolutiunea contractului, retinand arvuna. Atunci cand neexecutarea provine de la partea care a primit arvuna, cealalta parte poate declara rezolutiunea contractului si poate cere dublul acesteia.
Creditorul obligatiei neexecutate poate insa opta pentru executare sau pentru rezolutiunea contractului si repararea prejudiciului potrivit dreptului comun.” – Art.1.544 Codul civil – Arvuna confirmatorie
Daca in contract este stipulat expres dreptul uneia dintre parti sau dreptul ambelor parti de a se dezice de contract, cel care denunta contractul pierde arvuna data sau, dupa caz, trebuie sa restituie dublul celei primite – Art.1.545 NCC
Antecontract prima casa
stei
Buna ziua.Doresc sa achizitionez un apartament prin programul prima casa intr-un bloc nou in constructie. Problema este urmatoarea:constructorul mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)