avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Nerestituire avans pentru auto second hand
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Nerestituire avans pentru auto second hand

Buna ziua,
Daca eu,persoana fizica am primit un avans tot de la o persoana fizica (transfer bancar) pentru masina de 2000 lei fara niciun act,fara niciun contract si persoana s-a razgandit,nu mai vrea masina.Cum pot fi obligat legal sa-i restitui avansul inapoi?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 20:13, 8 Decembrie 2016
Buna seara,
legea nu va obliga, ba din contra, va este favorabila.
A se vedea art. 1544 cod Civil
Arvuna confirmatorie
(1) Dacă, la momentul încheierii contractului, o parte dă celeilalte, cu titlu de arvună, o sumă de bani sau alte bunuri fungibile, în caz de executare arvuna trebuie imputată asupra prestaţiei datorate sau, după caz, restituită.
(2) Dacă partea care a dat arvuna nu execută obligaţia fără justificare, cealaltă parte poate declara rezoluţiunea contractului, reţinând arvuna. Atunci când neexecutarea provine de la partea care a primit arvuna, cealaltă parte poate declara rezoluţiunea contractului şi poate cere dublul acesteia.
(3) Creditorul obligaţiei neexecutate poate însă opta pentru executare sau pentru rezoluţiunea contractului şi repararea prejudiciului potrivit dreptului comun.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce înseamnă ,,declarația părților prin care se renunță la caracterul de arvună al tuturor sumelor de bani achitate cu titlul de avans''? Carolynn Carolynn Ce înseamnă declarația părților prin care se renunța la caracterul de arvună al tuturor sumelor de bani achitate cu titlul de avans (vezi toată discuția)
Antecontract prima casa stei stei Buna ziua.Doresc sa achizitionez un apartament prin programul prima casa intr-un bloc nou in constructie. Problema este urmatoarea:constructorul mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)
Act de rezervare ptr vanzare apartament la pret stabilit cu plata unui avans - e valabil juridic? Alo2016 Alo2016 Vrem sa vindem o garsoniera. Agentia imobiliara ne-a gasit cumparator si insista sa incheiam cu cumparatorul (semneaza si agentul imobiliar) un Act de ... (vezi toată discuția)